Μαύρες προβλέψεις: Χρειαζόμαστε 20 χρόνια… για να επιστρέψουμε στο 2009

Μαύρες προβλέψεις: Χρειαζόμαστε 20 χρόνια… για να επιστρέψουμε στο 2009
A broken piggybank painted in the colours of the Greek flag lies amongst various euro coins in front of letters spelling the word 'GREECE' in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. But Greek government sources said the leftist premier stood by his rejection of the creditors' conditions and Greece would default on a crucial repayment due to the International Monetary Fund on Tuesday, plunging it deeper into financial crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski - RTX1IDVC

Μέχρι το 2022, το χρέος θα αγγίξει το 245% του ΑΕΠ αναφέρει εταιρεία σε έκθεση της που δημοσιεύει η γερμανική Die Welt.

Καθ’ όλου αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δεν κάνει η εταιρεία Prognos AG, με έδρα την Ελβετία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα είναι στα ύψη. Συγκεκριμένα θα χρειαστούν 25 χρόνια για να πέσει κάτω από το 10% η ανεργία. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».

Στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στο υψηλό ποσοστό χρέους. «Από το 2008 ως σήμερα η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Χωρίς ένα αληθινό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίκαελ Μπέμερ.

Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα 1 στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος», αναφέρει.

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε έναν σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται, βέβαια, ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.