«Μαύρη Δευτέρα» για δόση και χρέος
- 23/05/2017, 09:13
- SHARE
Κοινή πεποίθηση όλων η συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Παραμένει το χάσμα Γερμανίας – ΔΝΤ.
«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.
Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».
Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup
Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη σήμερα. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία.
Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και διατύπωσε την εκτίμηση οτι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι «είναι κοντά» και ότι «πρέπει μόνο να γίνουν μερικές τελευταίες ενέργειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος μπορούν να γίνουν μόνο μετά το τέλος της αξιολόγησης. «Σήμερα πάντως συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να μπορέσει να μετάσχει και το ΔΝΤ» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε επίσης ότι το πρωτογενές πλεονασμα πρέπει να είναι πενταετούς διάρκειας».
Στόχος μας είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί, προσέθεσε επισης ο Ολλανδος υπουργος, σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Μαΐου του 2016».
«Δεν καταλήξαμε, αλλά η δουλειά που έγινε είναι σίγουρα χρήσιμη».
«Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει Ελλάδα» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από τις 140 μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί ότι θα προωθήσει η Ελλάδα, έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί οι 104.
«Μόλις γίνουν οι υπόλοιπες θα θεωρηθεί ότι δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε» τόνισε ο επιτροπος, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά το χρέος έγινε «μεγάλη συζήτηση».