Μαύρος (CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Το μέλλον είναι εδώ και είναι «πράσινο»

Μαύρος (CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες):  Το μέλλον είναι εδώ και είναι «πράσινο»
Η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και οι λόγοι είναι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί, αλλά και οικονομικοί.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαύρος,  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, σηματοδοτεί εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, με επιπτώσεις στην Ευρώπη, η οποία καλείται να επενδύσει περισσότερο και ταχύτερα στην ενεργειακή μετάβαση.

Δυνητικά, η μετατόπιση του κέντρου βάρους του ενεργειακού μείγματος στα ορυκτά καύσιμα από την Ουάσιγκτον απομακρύνει τις ΗΠΑ από την πράσινη ατζέντα του ΟΗΕ, αν και ο Τζο Μπάιντεν, όταν χαιρέτισε τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Μπακού για το Κλίμα (COP 29), δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστεί η δράση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρά τον σκεπτικισμό που έχει εκφράσει ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη έχει μπει στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης και βλέπει την Αμερική να απομακρύνεται, τάση που αποτυπώνεται ως ανάγκη και στο report του Ενρίκο Λέτα αλλά και στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δώσουμε περισσότερα χρήματα για επενδύσεις στην άμυνα αλλά και για επενδύσεις στην ενέργεια, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δημιουργώντας κίνητρα για τη βιομηχανία και συνθήκες λειτουργίας με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Θα θυμίσω ότι ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Σάιμον Στιλ, είχε αναφερθεί στην COP 28 του Ντουμπάι, πέρυσι, στην αρχή του τέλους για τα ορυκτά καύσιμα. Το είπε αυτό τότε διότι η φθηνότερη μορφή ενέργειας που μπορεί να παραχθεί σήμερα είναι η πράσινη ενέργεια. Άρα όλη η ενεργειακή μετάβαση που εξελίσσεται στις μέρες μας διαμορφώνει το μέλλον μας και, κυρίως, την ανταγωνιστική προοπτική μας. Αυτή η πορεία δεν έχει επιστροφή και οι λόγοι είναι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και οικονομικοί.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως απαιτεί επενδύσεις 7 τρισ. δολ. ετησίως μέχρι το 2050. Είναι ένα τεράστιο ποσό που αναδύει και μια τεράστια ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις που θα συνεισφέρουν στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι να αποφασίσει καθολικά να γίνει πιο ανταγωνιστική οικονομικά και να διανύσει με συνέπεια αυτό τον δρόμο. Απαιτούνται, όμως, σημαντικά βήματα, δεδομένων της απομάκρυνσης της Αμερικής από τους πράσινους στόχους και των νέων παγκόσμιων ισορροπιών που τείνουν να διαμορφωθούν. Άρα, το μέλλον της Ευρώπης είναι εδώ και είναι πράσινο.

Για να είναι, όμως, πραγματικά προσιτό για όλους πρέπει να αναπτυχθεί το δίκτυο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προς τούτο υπάρχουν προαπαιτούμενα:

  • Απαιτούνται συστηματικές επενδύσεις σε νέες και εκσυγχρονισμένες υποδομές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης. Πρόκειται για επενδύσεις 67 δισ. ευρώ τον χρόνο μέχρι το 2050, μόνο για την Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurelectric.
  • Aπαιτούνται μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες), ώστε να αξιοποιείται η ενέργεια που παράγεται κατά τις παραγωγικές ώρες από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και άλλες καθαρές τεχνολογίες.
  • Απαιτείται ψηφιοποίηση για τη διαλειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης.

Το green deal του ομίλου ΔΕΗ

Από την πλευρά του, ο Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί το δικό του green deal αυτή την εποχή. Βιώνουμε όλοι, είτε ως πολίτες είτε ως πελάτες είτε ως stakeholders, τον μετασχηματισμό αυτής της μεγάλης επιχείρησης που πριν από 70 χρόνια ηλεκτροδότησε τη χώρα και τώρα μετασχηματίζεται σε έναν πράσινο όμιλο τεχνολογίας.

Η ενεργειακή μετάβαση του ομίλου ΔΕΗ συντελείται στον ευρύτερο άξονα της ΝΑ Ευρώπης ενώ μετασχηματίζεται σε βασικό πυλώνα ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Το πετυχαίνει αυτό με την παρουσία του στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και σύντομα την Ιταλία και άλλες χώρες. Η ενεργειακή μετάβαση του ομίλου εξελίσσεται σε τρεις βασικούς τομείς: α) την απανθρακοποίηση, με κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, β) την αποκεντρωμένη παραγωγή, με υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ και γ) τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όλα αυτά γίνονται είτε οργανικά, είτε συνεπενδύοντας με μεγάλους ομίλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, είτε μέσω εξαγορών σημαντικής εμβέλειας και μεγέθους στις ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές. Με βάση το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο του ομίλου ΔΕΗ για την τριετία 2025-2027, προωθούνται επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ κυρίως σε ΑΠΕ, δίκτυα, ευέλικτη παραγωγή, και νέες λύσεις για τους πελάτες σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες μαζί με την πλήρη απολιγνιτοποίηση που θα επιτευχθεί το 2026 θα οδηγήσουν στην υγιή οικονομική ανάπτυξη του ομίλου, με EBITDA στα 2,7 δισ. ευρώ το 2027.

*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί  μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members