Μάχη με πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα – Σε ποιες περιοχές επιχειρεί η Πυροσβεστική

Μάχη με πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα – Σε ποιες περιοχές επιχειρεί η Πυροσβεστική
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεπτοκαρυά Έβρου, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Πάρνηθα και Βοιωτία την ώρα που δύο καινούριες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα σε 'Ανδρο και Φθιώτιδα. Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε εξέλιξη επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, πέραν της πυρκαγιάς στη Βάρης- Κορωπίου, αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά, πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές: Αγιά Λάρισας, Βόλβη Θεσσαλονίκης, Ερμιονίδα Αργολίδος, Αγιος Γεώργιος Πρέβεζας, Αλμυρός Βόλου και Μόρια Λέσβου

Ειδικότερα:

  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αετόλοφος, στην Αγιά Λάρισας, επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Προφήτης, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης, επιχειρούν 40 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 11 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας, επιχειρούν 73 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 6ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγιος Γεώργιος του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 5ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γαβριανή Αλμυρού Βόλου επιχειρούν 50 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μόρια της Λέσβου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Νέα πυρκαγιά στην Γαβριανή Αλμυρού Βόλου, εντολή εκκένωσης από το 112

Συναγερμός και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Μαγνησία έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά της 4 το απόγευμα σε δασική έκταση με πουρνάρια στην Γαύριανη Αλμυρού.

Η φωτιά, που βρίσκεται κοντά στην κατοικημένη περιοχή του οικισμού Γαύριανη, καίει εκτάσεις με πουρνάρια και συνεχώς ενισχύονται από τον Βόλο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για να περιορίσουν και να ελέγξουν το μέτωπο, το οποίο απειλεί ήδη τον οικισμό της Γαύριανης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει πάνω από 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο και επιχειρούν συνεχώς πριν κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά το έργο τους δυσκολεύουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι.

Λίγο μετά τις 4.30, μέσω μηνύματος της Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι της Γαύριανης και όσοι βρίσκονται στην περιοχή ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά και να κατευθυνθούν προς τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και προς την πόλη του Αλμυρού.

Η εντολή εκκένωσης δόθηκε από τον δήμαρχο Αλμυρού για την περιοχή της Γαύριανης, ενώ και ο δήμος στέλνει μηχανήματα για να συνδράμουν, αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ναύπλιο: Τέσσερα τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή της Δάρδιζας

«Τέσσερα πύρινα μέτωπα αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Δάρδιζας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, προσθέτοντας ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μην φθάσει η πυρκαγιά στην κοινότητα».

Όπως πρόσθεσε, «η φωτιά ξεκίνησε από τις περιοχές Ηλιόκαστρο και το Λουκαίτι και έφθασε κοντά στη Δάρδιζα», συμπληρώνοντας ότι «επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί με πέντε εναέρια μέσα».

Όμως, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που φθάνουν τα έξι μποφόρ».

Σχετικά με το αν έχουν προκληθεί ζημιές από την φωτιά, ο Γιάννης Μαντζούνης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «απ΄ όσο γνωρίζω, έχουν προκληθεί ζημιές σε αποθήκες και αυλές σπιτιών».

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 73 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 6ης ΕΜΟΔΕ και 23 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: