Μαξίμου: Το μετά την αξιολόγηση αφήγημα
- 05/11/2017, 09:59
- SHARE
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πρόωρη η έναρξη μιας συζήτησης για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την επιτροπεία.
Της Βούλας Κεχαγιά
Κάτι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό δεν συνδέεται μόνο με το “λίφτινγκ” στο επικοινωνιακό επιτελείο ή με την καθημερινή χάραξη της γράμμης από τον “πρωινό καφέ” παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του.
Οι αλλαγές έχουν να κάνουν περισσότερο με το κλίμα και τη θετική διάθεση που εκπέμπει το περιβάλλον του Μαξίμου, βλέποντας καθαρά πλέον, έπειτα από συνολικά δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης φως στο μακρύ τούνελ της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία.
Και μολονότι οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια νούμερα, ίσως για πρώτη φορά στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως υπάρχουν πιθανότητες αναστροφής της κατάστασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεδιπλώσει το νέο της αφήγημα χωρίς να επηρεάζεται από τις κινήσεις ή τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν πάλι οι κυβερνητικοί χειρισμοί ακυρώνουν το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μυαλό του ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να θέτει ως πρώτο στόχο σε μια σειρά βημάτων της κυβέρνησής του το έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Τα μηνύματα που εισπράττει από όλες τις πλευρές, είτε εντός της ΕΕ είτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι απολύτως ενθαρρυντικά για τον σχεδιασμό της εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση -αλλά κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας- θεωρεί ότι είναι πρόωρη η έναρξη μιας συζήτησης για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την επιτροπεία. Το Μαξίμου διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι τέταρτο μνημόνιο δεν θα υπάρξει αλλά αποφεύγει να πάει τη συζήτηση στο μετά. Προτιμά να περιμένει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει άποψη για το οικονομικό καθεστώς, στο οποίο θα βρίσκεται η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σαφέστατα μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Σενάριο εφικτό μεν, αλλά όχι “κλειδωμένο” σε αυτήν τη φάση. Η εφαρμογή του συνδέεται με την επιτυχία των δοκιμαστικών εξόδων της χώρας στις αγορές -περί τις 5-6 έως τον Αύγουστο- και με τη δυνατότητα της χώρας να εξασφαλίζει μόνη της τον δανεισμό χωρίς “μαξιλαράκια”.
Πηγή: Έθνος