Maya Hannerkes στο Network: Πλησιάζει ο χρόνος όπου η EBRD θα χρηματοδοτεί μόνο “πράσινες” επενδύσεις
- 10/09/2022, 12:55
- SHARE
Έχοντας εμπειρία σχεδόν δύο δεκαετιών στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης και των «πράσινων» επενδύσεων, η Maya Hannerkes περιέγραψε αποκλειστικά στα μέλη του Fortune Greece Network και την Desy Karapchanska, Operations & Community Manager του Network, με ποιες στρατηγικές θα πορευθούν οι σημαντικότερες επενδύσεις του μέλλοντος, με στόχο την επίτευξη της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ ως το 2050.
Η διευθύντρια «Πράσινων Χρηματοοικονομικών Συστημάτων» του Τμήματος Κλιματικής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τόνισε ότι ενώ ακούμε πολλά για την «επανάσταση» των ESG, πρέπει να προσέξουμε πως δεν πρόκειται για ένα μέσο γρήγορης κερδοσκοπίας αλλά ένας χώρος που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολλή δουλειά. «Για μένα, αυτή η επανάσταση ή το κίνημα ESG ή όπως αλλιώς θέλετε να το αποκαλέσετε, αφορά πραγματικά τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αξιολογούν σωστά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την οικονομική ή χρηματοπιστωτική τους δραστηριότητα, ανάλογα με την περίπτωση. Αφορά το να διασφαλίσουν ότι μπορούν να κατανοήσουν και να εντοπίσουν αυτές τις επιπτώσεις και στη συνέχεια να τις ελαχιστοποιήσουν και να τις διαχειριστούν σωστά. Και νομίζω ότι αυτό απαιτεί πραγματικά την πλήρη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και, φυσικά, των κλιματικών αλλαγών και των κοινωνικών ανησυχιών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων».
Ως EBRD, ο βασικός στόχος είναι να ευθυγραμμιστούν όλες οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες ως το 2023 με βάση τις αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για Κλίμα. Παράλληλα, τουλάχιστον το μισό των επενδύσεων της EBRD ως το 2025 θα είναι μόνο για «πράσινα» πρότζεκτ. Επιπλέον θα τεθεί ως όρος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντλούν κεφάλαια από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να δεσμευτούν εντός πενταετίας ότι θα ακολουθούν τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού. Όμως, όπως σημείωσε, «συχνά υπάρχουν εμπόδια. Μερικές φορές υπάρχει περιορισμένη ικανότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-εταίρους μας να διαχειριστούν τον κλιματικό κίνδυνο ή να εντοπίσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που επίσης απορρέουν από αυτό. Και στη συνέχεια δεν γνωρίζουν πραγματικά πώς να ευθυγραμμίσουν τη χρηματοδότησή τους».
Δείτε τα highlights από την παρουσία της Maya Hannerkes στο Network
*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!
Η Maya Hannerkes προειδοποίησε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να πετύχουμε τους στόχους για μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050. Για αυτό και είναι απαραίτητη η κατάρτιση βραχυπρόθεσμων στόχων, ούτως ώστε να υπάρχει η σωστή οργάνωση για την επίτευξη του τελικού σκοπού. Για αυτό, απαρίθμησε έξι βασικά βήματα τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη της τελικής πρωτοβουλίας για το περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται η συρρίκνωση του χρονικού περιθωρίου για τη μεταστροφή της παραγωγής σε βιώσιμες πηγές, η ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων, η ύπαρξη υπεύθυνης ηγεσίας, η στρατηγική δέσμευσης όλων των μερών, η δημιουργία της κατάλληλης δομής διακυβέρνησης και η λογοδότηση για την πορεία των πλάνο ως τον τελικό στόχο.
Στο ερώτημα της Desy Karapchanska για το πού πρέπει να γίνει η αρχή όλων αυτών, η Maya Hannerkes απάντησε ότι αρχικά πρέπει να προσδιοριστεί η πιο πιεστική ανάγκη που αφορά την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. «Εγώ θα ξεκινούσα από το πιο πιεστικό σημείο, δηλαδή ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη και στη συνέχεια θα το συνδύαζα με τις δεξιότητές μου, πού είναι το δυνατό μου σημείο; Και στη συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να αρχίσετε να τα χτίζετε γύρω από αυτά. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε».
Κάνοντας, τέλος, ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η παρουσία της EBRD με επενδύσεις άνω των 5,4 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 85 έργα ξεκίνησε με στόχο την ανάκαμψη από την πολυετή οικονομική κρίση, όμως δεν βρίσκεται μόνο αυτό πίσω από τις κινήσεις της. Βασική πρόθεση της Τράπεζας είναι η πορεία προς μια ανάκαμψη η οποία θα οδηγήσει σε ένα πιο βίωσιμο σύστημα, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει διαφορετικά είδη ευκαιριών στο μέλλον. «Και φυσικά, όλα αυτά συνδέονται σε μακροσκοπικό επίπεδο με τους στόχους της ΕΕ για την καθαρή μηδενική οικονομία, για την Πράσινη Συμφωνία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.
*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ