«Μαζεύεται» η κυβέρνηση για τον φόρο 26% μετά τις αντιδράσεις
- 20/03/2015, 15:32
- SHARE
Γιατί αντιδρούν οι επιχειρήσεις - Τι τροποποιήσεις ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία.
Σε διορθώσεις που συνιστούν έμμεση ακύρωση της διάταξης στο νομοσχεδίο για την επανεπανεκκίνηση της οικονομίας που προέβλεπε ότι για κάθε τιμολόγιο που λαμβάνει μια ελληνική επιχείρηση από εταιρεία που εδρεύει σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θα προκαταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο φόρος 26% επί της αξίας του τιμολογίου, προχωράει η κυβέρνηση.
Τις αλλαγές ανακοίνωσαν στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διορθώσεις κι όχι απόσυρση του άρθρου.
Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη θα συμπεριληφθεί η πρόβλεψη να παρέχεται η απευθείας απαλλαγή από την καταβολή φόρου σε περιπτώσεις που προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής. «Στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη.
«Αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν… είσαι ελέφαντας δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», είπε η υπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις όπου στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνης» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.
Ο κ. Σταθάκης, από την πλευρά του δήλωσε ότι αλλάζει επίσης και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνεται η επιστροφή του φόρου, από 12 μήνες σε τρεις μήνες.
Η αναδίπλωση αυτή ήρθε μετά από έντονες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα νωρίτερα προηγήθηκε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για το επίμαχο άρθρο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με την επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, εξηγεί τους δύο λόγους που το συγκεκριμένο άρθρο έχει αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις, ζητώντας την απόσυρσή του.
«Πρώτον, με τις διατάξεις αυτές αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης και δεν φορολογούνται πλέον τα κέρδη που προκύπτουν, αλλά οι αγορές εμπορεύσιμων εμπορευμάτων και οι δαπάνες.
Δεύτερον, γιατί έτσι προκαλείται η κατάργηση των κέντρων ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών και η υποχρέωση δημιουργίας ενός ελεγκτικού κέντρου σε κάθε λογιστήριο των επιχειρήσεων. Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει τη διάταξη, όπως επισημαίνεται στην επιστολή: «Εφόσον εντός δωδεκαμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος, αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στον φορολογούμενο».
Επίσης με τις νέες διατάξεις εκτιμάται ότι καταργείται και η εξαίρεση που υπήρχε για τους φορολογικούς κατοίκους-μέλη της Ε.Ε και Ε.Ο.Χ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου). «Διάταξη άκρως επικίνδυνη για απομόνωση της Ελλάδας και από τις ευρωπαϊκές αγορές, πέρα των παγκοσμίων αγορών», όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή.