Μαζικές απολύσεις σε γερμανικές εταιρείες εν μέσω κλίματος οικονομικής κρίσης

Μαζικές απολύσεις σε γερμανικές εταιρείες εν μέσω κλίματος οικονομικής κρίσης
epa09633497 Chairman of the Executive Board of Deutsche Boerse AG Dr. Theodor Weimer speaks during Daimler Truck's initial public offering (IPO) at the Frankfurt Stock Exchange in Frankfurt am Main, Germany, 10 December 2021. EPA/CONSTANTIN ZINN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γερμανική οικονομία πλήττεται από μαζικές απολύσεις, με πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας να χάνονται λόγω οικονομικής ύφεσης, αυξημένων ενεργειακών κοστών και εξωτερικού ανταγωνισμού, θέτοντας σε κίνδυνο το βιομηχανικό μοντέλο της χώρας.

Οι γερμανικές εταιρείες, που αποτελούν τον πυρήνα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, βιώνουν έντονες πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Φέτος, πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, που περιλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500 Europe, ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις που ξεπερνούν τις 60.000 θέσεις εργασίας. Οι απολύσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα και ευρύτερων μακροοικονομικών προβλημάτων, που επηρεάζουν κυρίως τη Γερμανία λόγω της εξαγωγικής φύσης της οικονομίας της.

Οι λόγοι πίσω από την κρίση

Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα, όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό και ο ανταγωνισμός από φθηνές εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα. Επιπλέον, η εξάρτηση της χώρας από τον βιομηχανικό τομέα και τη μεταποίηση την καθιστά πιο ευάλωτη σε αυτές τις συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης παραγωγής (PMI) της Γερμανίας δείχνει ύφεση στον τομέα της μεταποίησης από τις αρχές του 2022.

Οι εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες, όπως η Bosch, η Thyssenkrupp, η Siemens και η Deutsche Bank, έχουν ήδη προβεί σε δραστικά μέτρα. Για παράδειγμα, η Bosch ανακοίνωσε περισσότερες από 12.000 απολύσεις φέτος, ενώ παράλληλα μείωσε τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για χιλιάδες εργαζομένους. Παρόμοια, η Thyssenkrupp ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 εργαζομένων στον τομέα της χαλυβουργίας, επικαλούμενη τις φθηνές εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Daimler και η Volkswagen έχουν ξεκινήσει μέτρα περιορισμού κόστους, όπως πάγωμα προσλήψεων και μειώσεις προσωπικού. Ειδικά η Volkswagen, η μεγαλύτερη ιδιωτική εργοδότρια εταιρεία της Γερμανίας, εξετάζει την απόλυση 15.000 εργαζομένων, ενώ ακύρωσε μια μακροχρόνια συμφωνία που εξασφάλιζε θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνέπειες για την οικονομία

Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αρνητικής ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία το 2024, σε συνδυασμό με την πτώση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων, ενισχύει την ανησυχία για τη βιωσιμότητα του βιομηχανικού μοντέλου της χώρας. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στη φθηνή ενέργεια και στις εξαγωγές για την ανάπτυξή της, καθώς οι παγκόσμιες συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά.

Το μέλλον των εργαζομένων

Οι περικοπές προσωπικού δεν επηρεάζουν μόνο τους άμεσα απολυμένους, αλλά δημιουργούν γενικότερη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι μειώσεις ωρών εργασίας και οι περικοπές αποδοχών επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, περιορίζοντας περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση. Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για βαθιές δομικές αλλαγές στη γερμανική οικονομία, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: