Μαζική κυβερνοεπίθεση στο Χ – Ο Έλον Μασκ «βλέπει» ουκρανικά ίχνη

Μαζική κυβερνοεπίθεση στο Χ – Ο Έλον Μασκ «βλέπει» ουκρανικά ίχνη
The new Twitter logo, rebranded as X, is being displayed on a smartphone with Elon Musk visible in the background, in this photo illustration in Brussels, Belgium, on November 27, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τι αποκάλυψε μιλώντας στο Fox Business, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας.

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) δέχθηκε συντονισμένη κυβερνοεπίθεση, με τις επιθέσεις να προέρχονται από διευθύνσεις IP που εντοπίστηκαν στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Fox Business, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας υποστήριξε ότι «μια μαζική επίθεση επιχείρησε να ρίξει το σύστημα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πίσω από τη δράση αυτή να βρίσκεται «μια μεγάλη, συντονισμένη ομάδα ή ακόμα και μια χώρα».

Η επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκαλώντας διακοπές λειτουργίας που επηρέασαν χιλιάδες χρήστες. Σύμφωνα με στοιχεία του Downdetector.com, η πρώτη δυσλειτουργία καταγράφηκε στις 6 π.μ., με νέο κύμα αναφορών γύρω στις 10 π.μ. και κορύφωση το μεσημέρι, όταν περισσότεροι από 40.000 χρήστες ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Το 56% των προβλημάτων αφορούσε την εφαρμογή του Χ, ενώ το 33% την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι το Χ έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία του, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα «δέχεται καθημερινά επιθέσεις», αλλά αυτή η επίθεση ήταν διαφορετική λόγω του όγκου και της προέλευσής της.

Η πλατφόρμα έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπη με τεχνικά προβλήματα. Τον Μάρτιο του 2023, όταν ακόμα λειτουργούσε ως Twitter, αντιμετώπισε εκτεταμένες δυσλειτουργίες, με τους συνδέσμους να σταματούν να λειτουργούν και τις εικόνες να μην φορτώνονται για πολλούς χρήστες.

Την ίδια ώρα, ο Μασκ παραδέχθηκε ότι «διοικεί τις επιχειρήσεις του με μεγάλη δυσκολία», καθώς η μετοχή της Tesla κατέγραψε τη χειρότερη πτώση της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην κυβέρνηση Τραμπ για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ