Με 5,7% «έτρεξε» το ΑΕΠ της Τουρκίας στην αρχή του 2024 – Γιατί αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας;

Με 5,7% «έτρεξε» το ΑΕΠ της Τουρκίας στην αρχή του 2024 – Γιατί αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας;
epa10869303 A man exchanges money at an exchange office in Istanbul, Turkey, 19 September 2023. According to Turkish Statistics Institute (TUIK), the Inflation reached 58.9 percent year-on-year in August in the country, the highest since December 2022. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1% το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη καθώς η εγχώρια ζήτηση έδωσε ώθηση στην οικονομία.

Η ανάπτυξη κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η δημοσκόπηση προέβλεπε ανάπτυξη 3,15% το 2024 στο σύνολό της.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, καθώς η επιθετική νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας ενόψει της εκτόξευσης του πληθωρισμού ασκεί επίδραση.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,5% το 2023 και 4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρά την επιβράδυνση των κύριων εμπορικών εταίρων και τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά συνολικά 4.150 μονάδες βάσης σε έναν κύκλο σύσφιξης από τον περασμένο Ιούνιο, με την τελευταία να ανέρχεται στο 50% τον Μάρτιο, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού.Έκτοτε έχει διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς και δεσμεύτηκε να δράσει εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού και τα νοικοκυριά που επισπεύδουν τις αγορές τους αναμένοντας υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη ενόψει των τοπικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Ακόμη και με αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 2,4% από το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Το α’ τρίμηνο η συνολική προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 11,1% στις κατασκευές και κατά 5,5% στην πληροφόρηση και την επικοινωνία. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών κατοίκων αυξήθηκε κατά 7,3%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com