Με άγριες διαθέσεις ο Μπαρνιέ: «Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Λονδίνο»

Με άγριες διαθέσεις ο Μπαρνιέ: «Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Λονδίνο»
epa05934699 Michel Barnier, the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50, speaks to the media as he arrives for the special European summit in Brussels, Belgium, 29 April 2017. The special European Council meeting of the 27 remaining member countries is expected to discuss and adopt the guidelines for the negotiations with the United Kingdom following their so-called 'Brexit' referendum and triggering the Article 50 in March to leave the European Union. EPA/JULIEN WARNAND

Ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τη Βρετανία δήλωσε ότι η τελική συμφωνία δεν θα ούτε εύκολη ούτε ανώδυνη.

 

“Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Λονδίνο”, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Mισέλ Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα σύσταση στο Συμβούλιο της ΕΕ, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του από την ΕΕ. Τέσσερις ημέρες μετά την έγκριση των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου, η σημερινή σύσταση της Επιτροπής περιλαμβάνει ένα σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών και παρέχει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Aντανακλά επίσης την προσέγγιση των “δύο φάσεων” των διαπραγματεύσεων που πρότειναν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών και δίνει προτεραιότητα στα θέματα εκείνα που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Με τη σημερινή μας σύσταση επιχειρούμε να διασφαλίσουμε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει κατά τρόπο ομαλό . Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο, θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτικές οδηγίες της Επιτροπής καλύπτουν τέσσερις βασικούς τομείς:

Πρώτον, τη διασφάλιση του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των πολιτών — των πολιτών της “ΕΕ των 27” στο Ηνωμένο Βασίλειο και των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην “ΕΕ των 27” – και των οικογενειών τους. Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα. Δηλαδή, την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας σχετικά τις αρχές της οικονομικής εκκαθάρισης για να μπορέσει να αρχίσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τις δεσμεύσεις της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής». Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να αποφευχθεί η δημιουργία δυσπροσπέλαστων συνόρων στην Ιρλανδία.

Τέταρτον, θα πρέπει να καθοριστούν ρυθμίσεις σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών και τη διαχείριση της συμφωνίας αποχώρησης.

“Οι οδηγίες που προτείνουμε δείχνουν πού θέλουμε να έχουμε φτάσει όταν θα ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Τους επόμενους μήνες, το ΗΒ πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα για να αυξηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό με το ΗΒ, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε τα εξής: “Κάποιοι δημιούργησαν ψευδαισθήσεις ότι το Brexit δεν θα έχει υλικές επιπτώσεις στη ζωή μας και ότι οι διαπραγματεύσεις θα κλείσουν γρήγορα και ανώδυνα. Δεν είναι έτσι. Χρειαζόμαστε λογικές λύσεις, νομική ακρίβεια και αυτό θα πάρει χρόνο”. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ είναι να συμφωνήσει με το ΗΒ την “αυστηρή μεθοδολογία” βάσει της οποίας θα υπολογιστεί το οικονομικό ποσό. “Δεν είναι τιμωρία, ούτε φόρος εξόδου”, επανέλαβε ο Μ. Μπαρνιέ και εξήγησε ότι η ΕΕ και το ΗΒ έχουν αναλάβει αμοιβαίες δεσμεύσεις με το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, που υιοθετήθηκε το 2013. Όπως είπε ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της ΕΕ, η ΕΕ και το ΗΒ έχουν δεσμευτεί στη χρηματοδότηση προγραμμάτων, με χιλιάδες εμπλεκόμενα μέρη, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις. «Μπορείτε να φανταστείτε τα πολιτικά και νομικά προβλήματα που εγείρονται αν τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να περικοπούν ή να ακυρωθούν», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.

Η σημερινή σύσταση της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 22 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Τι ετοιμάζονται να κάνουν οι 27 της ΕΕ για το Brexit