Με απόδοση 200.000% από την ημέρα της δημιουργίας του, μπορεί το Dogecoin να… μάθει νέα κόλπα;
- 12/05/2021, 09:47
- SHARE
Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τις χρηματοπιστωτικές αγορές – ειδικά εν έτει 2021. Σε πρώτη φάση είχαμε το ράλι της pennystock της brick & mortar εταιρείας παιχνιδιών GameStop, ακολούθησε η εξωφρενική αποτίμηση ενός delicatessen καταστήματος στο Νιου Τζέρσι στα 100 εκατομμύρια δολάρια και, τέλος, είχαμε την αύξηση των κερδών ενός κρυπτονομίσματος-τρολ, του Dogecoin, κατά 26.000% από τις αρχές του Ιανουαρίου 2021.
«Θέλετε η Tesla να δέχεται Dogecoins» ρώτησε τους οπαδούς του ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Έλον Μασκ, μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Αυτό το tweet ήταν το τελευταίο από τελευταία του με όρο αναφοράς του Dogecoin, ένα ψηφιακό νόμισμα που έχει ως σήμα κατατεθέν ένα συμπαθέστατο σκυλάκι της φυλής Shiba Inu.
Το Dogecoin λειτουργεί όπως το Bitcoin. Πρόκειται για ένα token, γέννημα της αποκεντρωμένης οικονομίας, που βασίζεται στο σύστημα Blockchain. Ωστόσο, αντίθετα με άλλα κρυπτονομίσματα, ξεκίνησε για… πλάκα. Και ενώ ελάχιστοι άνθρωποι θεωρούν ότι «θα φέρει την επανάσταση» ή ότι «θα αλλάξει τον κόσμο», από τη δημιουργία τον Δεκέμβριο του 2013 έχει υπεραποδώσει σε τέτοιον βαθμό, που υποσκέλισε σε ό,τι αφορά τα κέρδη ακόμα και το Bitcoin. Παρότι το τελευταίο, λοιπόν, την προαναφερόμενη περίοδο παρουσιάζει απόδοση 7.700%, το Dogecoin έχει εκτιναχθεί κατά 200.000%.
Το κρυπτονόμισμα με σήμα το γελαστό σκυλάκι, ουσιαστικά, αποτελεί μια διακωμώδηση, ένα τρολάρισμα, του γεγονότος πως μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα κρυπτονομίσματα. Με άλλα λόγια, μπορεί οι ευαγγελίζοντες την αποκεντρωμένη οικονομία να αγοράζουν με βάση την ιδέα μιας χρηματοπιστωτικής επανάστασης κατά των «σατανικών» τραπεζιτών, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα επιχειρήματά τους κρύβουν προσωποκεντρικά οφέλη, που σχετίζονται άμεσα με το δολάριο ή οποιοδήποτε άλλο fiat νόμισμα. Κάπως έτσι, προτρέποντας άλλους να αγοράσουν και να μην πουλήσουν, έχουν δημιουργήσει ένα σχήμα Ponzi, μια πυραμίδα, φουσκώνοντας τις αποτιμήσεις assets που δεν έχουν καμία αξία, εντέλει.
Την ίδια στιγμή, τα πλούτη, παρότι είναι το βασικό κίνητρο για να επενδύσει κανείς στα κρυπτονομίσματα, δεν είναι το μοναδικό. Έχει να κάνει και με τον στοιχηματισμό και την κουλτούρα του τζόγου που διέπει τις ανθρώπινες κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν είναι καθόλου περίεργο που τα κρυπτονομίσματα και οι meme stocks πήραν τα πάνω τους όταν μας «έκλεισαν μέσα» λόγω της πανδημικής κρίσης. Και τα crypto, πλέον, είναι πιο προσβάσιμα από τον τζόγο.
Επίσης, ο κόσμος αγοράζει για να περάσει η ώρα, για να έχει κάτι να συζητά. Η ανία είναι χειρότερη της κολάσεως, είχε πει ο Νίτσε…
Ένα κρυπτονόμισμα-τρολ με απόδοση 26.000% – Το φαινόμενο «Μασκ»
Το Dogecoin, το κρυπτονόμισμα που έχει ως σήμα κατατεθέν ένα σκυλάκι της φυλής Shina Inu, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Μαΐου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σπάζοντας άλλο ένα ρεκόρ όσον αφορά την αξία του. Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα όλων των χρηστών του ήταν στραμμένα στους τηλεοπτικούς δέκτες και στην εκπομπή Saturday’s Night του ΝΒC, στην οποία μίλησε γι’ αυτό -ποιος άλλος;- ο Έλον Μασκ.
Με την κεφαλαιοποίησή του, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να ξεπερνά τα 92 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει απόδοση 26.000% τους τελευταίους έξι μήνες. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 παρουσιάζει απόδοση της τάξης του 19%, ενώ τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, του Bitcoin συμπεριλαμβανομένου, έχουν κέρδη από 286% έως 698%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μετοχή της Tesla, η απόδοσή της από τον Νοέμβριο του 2020 δεν ξεπερνά το 56%.
«Πρόκειται για ένα τρολάρισμα της Wall Street, ένα υψωμένο μεσαίο δάκτυλο» αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου και ιδρυτής της Quantum Economics, Μάτι Γκρίνσπαν, προσθέτοντας ότι αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι μια περίπτωση «TikTok», με εκατοντάδες χιλιάδες εφήβους να αυξάνουν την τιμή του νομίσματος.
Το 2013, oι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών Mπιλ Μάρκους και Τζάκσον Πάλμερ λάνσαραν το σατιρικό κρυπτονόμισμα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να «τρολάρουν» τόσο το Bitcoin όσο και άλλα κρυπτονομίσματα που ετοιμάζονταν να «κατακτήσουν» τον κόσμο. Μάλιστα, εμπνεύστηκαν το όνομά του από τα συμπαθέστατα σκυλάκια Shiba Inu. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για ένα funcoin και όχι για άλλο ένα altcoin.
«Το Dogecoin ήταν πάντοτε ειλικρινές» υποστηρίζουν οι ερευνητές της επενδυτικής εταιρείας Galaxy Άλεξ Θορν και Καρίμ Χέλμι, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους. «Αντίθετα με άλλα crypto-project, δεν υπάρχει μεγαλοϊδεατισμός, ούτε ακούς πομπώδεις εκφράσεις ότι το Dogecoin θα αλλάξει τον κόσμο».
Εν προκειμένω, ενώ το Bitcoin προβλέπει μάξιμουμ 21 εκατομμύρια νομίσματα, για το κρυπτονόμισμα του Shiba Inu δεν υπάρχει όριο. Με άλλα λόγια, είναι άκρως πληθωριστικό.
«Ένας από τους λόγους που η τιμή του bitcoin είναι στα τρέχοντα ύψη είναι… η σπάνη, ότι δηλαδή θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα», είπε ο Γκρίνσπαν, συμπληρώνοντας πως το Dogecoin είναι τρελά πληθωριστικό».
Το Elon Musk effect
Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πότε ξεκίνησε ο έρωτας του ιδρυτή της Tesla Έλον Μασκ με το Dogecoin.
Σίγουρα, όμως, μιλά εδώ και χρόνια για το token. Mερικά υπονοούμενα μέσω Twitter αρκούν για να εκτινάξουν την αξία του στον… Θεό.
«Έχετε αυτόν τον τύπο που συμπεριφέρεται σαν Μεσσίας, ο οποίος χειραγωγεί απόλυτα ένα altcoin» δήλωσε ο Ασίς Μπιρλά, γενικός διευθυντής της Ripple. Η άνοδος της τιμής του Dogecoin ερμηνεύεται από το γεγονός πως ο Μασκ το υποστηρίζει. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως η Space X, η εταιρεία αεροναυπηγικής που έχει, θα δέχεται πληρωμές σε Dogecoin. Φυσικά, στην άνοδο που παρουσιάζει σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης και οι συνακόλουθες μεταβιβαστικές πληρωμές που προσφέρει στους πολίτες η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Το Dogecoin είναι σαν αυτό το μεγάλο F-U στο σύστημα. Είναι σαν λες, ναι, αυτό το πράγμα μπορεί επίσης να έχει αξία. Και απλά θα το αγοράσω, γιατί θα το αγοράσω», δήλωσε η Άβι Φέλμαν, επικεφαλής συναλλαγών της BlockTower Capital, συμπληρώνοντας πως ο Έλον Μασκ δίνει αυτό ακριβώς το μήνυμα.
Εκτιμώντας την αξία του
To αν έχει αξία ή όχι το Dogecoin είναι συζητήσιμο. Προς το παρόν, η χρήση του για συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένη. Και παρότι αυξάνονται οι έμποροι που αρχίζουν να το δέχονται, απέχουμε πολύ από την υιοθέτησή του για τη διενέργεια πληρωμών. «Αυτές τις μέρες όλα είναι μάρκετινγκ», δήλωσε ο Μάικ Μπουκέλα, γενικός συνεργάτης της BlockTower Capital.
Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα όπως το Εthereum, τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές στην πλατφόρμα τους για να δανείζουν και να δανείζονται χρήματα, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί κανείς να κάνει με το dogecoin. Το Dogecoin δεν είναι ένα αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο, δεδομένου ότι αυτό απαιτεί συνήθως ορισμένο βαθμό μακροπρόθεσμης πίστης στο νόμισμα και το blockchain πάνω στο οποίο έχει «χτιστεί». Το πρωτόκολλο παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει ομάδα ανάπτυξης. «Μόλις το δίκτυό του ξεπεράσει μια κρίσιμη μάζα, δεν θα είναι βιώσιμο. Ωστόσο, εάν κάποια στιγμή, η κοινότητα των dogers αποφασίσει να εφαρμόσει έναν μηχανισμό καύσης, θα αλλάξουν τα πράγματα»