Με Covid-19 διαγνώστηκε ο Μπάιντεν  

Με Covid-19 διαγνώστηκε ο Μπάιντεν  
US President Joe Biden looks on during a Medal of Honor ceremony in the East Room of the White House in Washington, DC, on July 3, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
«Αισθάνομαι καλά», είπε ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους, 81 ετών

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «αισθάνεται καλά», αφού διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό και παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19 κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Νεβάδα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, γεγονός που τον αναγκάζει να επιστρέψει στο οχυρό του, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, και να τεθεί σε απομόνωση για κάποια 24ωρα.

«Αισθάνομαι καλά», είπε ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους, 81 ετών, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους καθώς επιβιβαζόταν στο «Air Force One», το προεδρικό αεροσκάφος, την ώρα που οι αμφιβολίες για τη σωματική και πνευματική υγεία του επιμένουν και στελέχη της παράταξής του τον καλούν να αποσυρθεί.

Ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, εθεάθη  την Τετάρτη να επισκέπτεται υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας και να μιλάει σε μια εκδήλωση.

Ακύρωσε την προγραμματισμένη ομιλία του στην πόλη απόψε. Η ασθένεια ήρθε στον απόηχο της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται να αποσυρθεί λόγω της ηλικίας του μετά από μια κακή εμφάνιση σε debate στο τέλος Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η κ. Ζαν-Πιερ είπε ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να απομονωθεί στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ενώ θα εκτελεί «όλα τα καθήκοντά του πλήρως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ο γιατρός του προέδρου, Κέβιν Ο’Κόνορ, δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν εμφάνισε συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως καταρροή και βήχα, και του χορηγήθηκε η πρώτη δόση φαρμάκου.

Ένιωσε καλά κατά την πρώτη εκδήλωση της ημέρας, αλλά αργότερα βρέθηκε θετικός, δήλωσε ο Dr. O’Connor. Δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρόεδρο στο Λας Βέγκας ανέφεραν ότι μεταφέρθηκαν βιαστικά στο αεροδρόμιο της πόλης μετά την ανακοίνωση. Οι δημοσιογράφοι είδαν τον κ. Μπάιντεν να ανεβαίνει αργά και προσεκτικά τα σκαλοπάτια του αεροπλάνου, ανέφεραν οι πηγές.

Του ζητούν να φύγει

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες Τετάρτη, επικαλούμενο τέσσερις πηγές του ενημερωμένες σχετικά, ότι η Νάνσι Πελόσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και στέλεχος που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη των Δημοκρατικών, τόνισε προ ημερών τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και αν παραμείνει στην κούρσα ενδέχεται θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απέφυγε πάντως να καλέσει ρητώς τον κ. Μπάιντεν να αποσυρθεί, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Η μια από τις πηγές διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους αντέτεινε ότι εκείνος έχει δει δημοσκοπήσεις οι οποίες υποδεικνύουν πως έχει πιθανότητες νίκης.

Εκπρόσωπος της κυρίας Πελόσι είπε πως η πολιτικός έχει να μιλήσει με τον πρόεδρο από την Παρασκευή.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως δικές του πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είπε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και παρόμοια θέση εξέφρασε επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Σούμερ έκανε λόγο για «αβάσιμη σεναριολογία».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, επίσης μορφή των Δημοκρατικών με επιρροή, έγινε χθες ο 20ός κοινοβουλευτικός της παράταξης που κάλεσε δημόσια τον κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί.

Οι ανησυχίες για την σωματική και πνευματική υγεία του κ. Μπάιντεν έχουν κορυφωθεί μετά την καταστροφική γι’ αυτόν τηλεμαχία του με τον κ. Τραμπ στα τέλη Ιουνίου και, παρότι ο ίδιος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, το ζήτημα κάθε άλλο παρά μοιάζει να έχει κλείσει για την παράταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: