Με δασμούς στο μπράντι ήρθε η πρώτη απάντηση της Κίνας στην ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Με δασμούς στο μπράντι ήρθε η πρώτη απάντηση της Κίνας στην ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
judges hammer and alcohol liquor. concept for drink driving. justice legal and jurisprudence concept. Photo: Shutterstock
Το Πεκίνο εξετάζει και μέτρα όπως η αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Με επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στην εισαγωγή μπράντι από την Ευρωπαϊκή Ένωση «απάντησε» η Κίνα στους δασμούς για την εισαγωγή κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου, το ντάμπινγκ του μπράντι από την ΕΕ απειλεί τον τομέα του μπράντι της ίδιας της Κίνας με «σημαντική ζημία».

Οι εισαγωγείς μπράντι καταγωγής ΕΕ θα πρέπει, από τις 11 Οκτωβρίου, να καταθέτουν ως επί το πλείστον καταθέσεις ασφαλείας που κυμαίνονται από 34,8% έως 39,0% της αξίας εισαγωγής, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Γαλλία θεωρήθηκε ως στόχος της έρευνας του Πεκίνου για το μπράντι λόγω της υποστήριξής της στους δασμούς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Αντιπροσώπευε επίσης το 99% των εισαγωγών μπράντι της Κίνας πέρυσι, με τις αποστολές γαλλικού μπράντι να φτάνουν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Hennessy και η Remy Martin ήταν μεταξύ των εμπορικών σημάτων που επλήγησαν περισσότερο, με τους εισαγωγείς να πρέπει να καταβάλουν εγγυήσεις ύψους 39,0% και 38,1%, αντίστοιχα.

Οι καταθέσεις θα καθιστούσαν πιο δαπανηρή την εισαγωγή μπράντι από την ΕΕ. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς και πότε οι εισαγωγείς θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους. Το κινεζικό υπουργείο εμπορίου δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο γαλλικός εμπορικός οργανισμός κονιάκ Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), η Pernod Ricard και η Remy Cointreau δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οχήματα μεγάλου κυβισμού, χοιρινό και γαλακτομικά

Εξάλλου, το Πεκίνο εξετάζει και μέτρα όπως η αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.

Η Κίνα διεξάγει επίσης επί του παρόντος άλλες έρευνες, οι οποίες θα προστατεύσουν πλήρως τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερομένων και θα λάβουν μια αντικειμενική και δίκαιη απόφαση με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών για το χοιρινό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η «απάντηση» στην ΕΕ

Τα τιμωρητικά μέτρα ήρθαν μετά την ψηφοφορία της ΕΕ για την υιοθέτηση δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Πριν από την ψηφοφορία στα τέλη Αυγούστου, η Κίνα είχε αναστείλει τα σχεδιαζόμενα μέτρα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ της ΕΕ, σε μια προφανή χειρονομία καλής θέλησης, παρά τη διαπίστωση ότι το κονιάκ της ΕΕ είχε πωληθεί στην Κίνα σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, το μπλοκ καθόρισε δασμούς που κυμαίνονταν από 7,8% για την Tesla έως 35,3% για την SAIC και άλλους παραγωγούς που κρίθηκε ότι δεν συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων. Αυτά θα προστεθούν στον συνήθη εισαγωγικό δασμό 10% της ΕΕ για τα αυτοκίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εναλλακτική λύση, ακόμη και μετά την επιβολή δασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: