Με διαδικασίες «επείγοντος» στη Βουλή το πολυνομοσχέδιo – «σκούπα»
- 04/01/2018, 09:33
- SHARE
Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει πάνω από 70 προαπαιτούμενα, πρέπει να ψηφιστεί έως τις 11 Ιανουαρίου οπότε συνεδριάζει το EWG. Ποιες οι «καυτές πατάτες»;
Προθεσμία ελάχιστων ημερών έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση για την κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-«σκούπα» που περιλαμβάνει πάνω από 70 προαπαιτούμενα, με τα οποία θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.
Παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων η τρίτη αξιολόγηση δεν έχει τυπικά κλείσει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, καθώς το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 11 Ιανουαρίου, που συνεδριάζει το EWG, ώστε να εγκρίνει την τεχνική συμφωνία και να εισηγηθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου την εκταμίευση της δόσης.
Τα θέματα είναι «καυτά», χωρίς όμως κανείς να αναμένει ότι δεν θα ψηφιστούν, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αποδείξει περίτρανα πως παραμένει «μασίφ» παρά τις κατά καιρούς επικοινωνιακές κορώνες. Το πλέον «καυτό» ζήτημα συνεχίζει να είναι η υποχρέωση της κυβέρνησης να δεσμευτεί επισήμως και να κάνει νόμο του κράτους την μείωση του αφορολόγητου, νωρίτερα, δηλαδή από το 2019 αντί του 2020, εφόσον έτσι αποφασίσει το ΔΝΤ τον Μάιο.
Στις «καυτές πατάτες» περιλαμβάνεται και η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η εφορία δεν πρόκειται να βγάλει καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί, η αλλαγή του ΚΕΔΕ (ο οποίος ούτως ή άλλως δεν προβλέπει καμία προστασία για την κύρια κατοικία) θα αναζωπυρώσει στη Βουλή το πολιτικά «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών.
Παράλληλα, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που αφορούν στην αυστηροποίηση του πλαισίου, ώστε να περιοριστεί η χρήση από τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Προκειται για διατάξεις που θα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επανελέγχου με διαδικασίες-εξπρές των υποθέσεων, που έχουν ήδη κατατεθεί και καθυστερούν στα δικαστήρια.
Μετά την πρόσκαιρη υπαναχώρηση, το υπουργείο Εργασίας θα επαναφέρει τη διάταξη που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς θέτει ως προϋπόθεση για μια απεργιακή κινητοποίηση να δοθεί η έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων.
Η διάταξη για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, που φέρνει σημαντικές μειώσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους είναι άλλη μία δύσκολη ρύθμιση.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στις 9-10 Ιανουαρίου, ενώ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η δόση, που τελικά θα έρθει στη χώρα, θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από τα 5,6 δις. ευρώ του αρχικού προγραμματισμού, με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο να μιλούν για ποσό κοντά στα 8 δις. ευρώ.
Η έξοδος
Αμέσως μετά, η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ακόμη έξοδο στις αγορές, πιθανότατα περί τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου από το οποίο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δις ευρώ .