Με δύο ταχύτητες «τρέχει» η αγορά μετά την πανδημία
- 08/06/2021, 10:55
- SHARE
Συγκλίνουν τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) σχετικά με τις δύο ταχύτητες που ανέδειξε στην αγορά η πανδημία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε ειδικό webinar για τον κλάδο ένδυσης/υπόδησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, η πανδημία διεύρυνε περαιτέρω τον δυϊσμό αφού ορισμένες προετοιμασμένες και με καλά οργανωμένα δίκτυα διανομής μεγάλες επιχειρήσεις κέρδισαν έδαφος έναντι της πλειονότητας των μικρότερων μονάδων.
Για διττό μήνυμα αναφορικά με το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία μιλά το ΒΕΑ, βασιζόμενο στις απαντήσεις των μικρομεσαίων βιοτεχνών σε ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποίησε για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με τίτλο «Επιχειρηματικό κλίμα στην πανδημία». Από την μία, οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις απάντησαν ότι βλέπουν το μέλλον τους με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα και από την άλλη οι μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έκριναν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας επαρκή για να αντεπεξέλθουν στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου το αποτύπωμα της πανδημίας είναι βαρύ και η επούλωση των πληγών θα απαιτήσει αφενός στοχευμένες παρεμβάσεις από την Πολιτεία και αφετέρου, προσαρμοστικότητα και ευελιξία από τις εμπορικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι απώλειες του τζίρου τους, σε εκτεταμένο μάλιστα χρονικό διάστημα με 3 εορταστικές περιόδους, δύσκολα μπορούν να ισοσκελιστούν.
Από την έρευνα του ΒΕΑ προκύπτει ότι το 63% των ερωτηθέντων το τελευταίο 12μηνο εμφάνισε μείωση τζίρου που ξεπερνά το 30%, ενώ μόλις 10% των επιχειρηματιών κατέγραψε μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, το 19% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει, αφορά μικρομεσαίους επιχειρηματίες έως 30 ετών, με κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ρευστότητα ούτε μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Το 18% των συμμετεχόντων, κυρίως ανώνυμων εταιρειών, καταγράφει σταθερό τζίρο κατά την διάρκεια της πανδημίας και αποκλείει το ενδεχόμενο λουκέτου.
Ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανδημία το 66% του δείγματος αξιολογεί ως ανεπαρκή και μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας που υιοθέτησε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αρνητικοί ήταν κυρίως οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, ΙΚΕ και ΕΠΕ, με προσωπικό έως 20 άτομα, οι οποίοι εξέφρασαν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον, έχοντας σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις.
Το 33% των ερωτηθέντων, ιδιοκτήτες μεγαλύτερων επιχειρήσεων – ομόρρυθμων και ανώνυμων με προσωπικό πάνω από 21 άτομα – εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία της εταιρείας τους μέσα στην πανδημία και την στήριξη που έλαβαν.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των επιχειρηματιών, δεν λαμβάνουν δανεισμό ή χρηματοδότηση είτε γιατί δεν το έχουν ζητήσει (54%) ή τους το έχουν αρνηθεί (24%). Ως βασικά εμπόδια πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά προϊόντα αναφέρουν τα ανεπαρκή ίδια κεφάλαια και την έλλειψη εγγυήσεων. Μόνο ένας στους τρεις θεωρεί ότι δεν συναντά κάποιο εμπόδιο στη συνεργασία με την τράπεζα.
Το 74% λέει ότι δεν θα μπορέσει να δείξει συνέπεια στις υποχρεώσεις του απέναντι στο δημόσιο στο μέλλον, με το 39% των επιχειρηματιών να μην γνωρίζει αν θα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το 35% να το θεωρεί δεδομένο.