Με ένα νέος χρέος «μαμούθ» απειλείται η General Electric
- 16/01/2018, 19:48
- SHARE
Μια κακή επενδυτική επιλογή της εταιρείας στον χώρο των ασφαλειών προκαλεί πονοκεφάλους.
Αντιμέτωπη με ένα χρέος που ξεκινά από τα 6,2 δισ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο βρίσκεται η General Electric, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με ένα παλιότερο ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα, το χρέος μετά φόρων αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, φτάνοντας τα 7,5 δισ. δολάρια, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία την Τρίτη.
Όπως έγινε γνωστό, το επενδυτικό τμήμα της εταιρείας, GE Capital, αναμένεται να καταβάλει υποχρεωτικές εισφορές ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε επτά χρόνια, μετά από μια μακρά ανασκόπηση του χαρτοφυλακίου μακροχρόνιας περίθαλψης της Βόρειας Αμερικής.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο CEO της εταιρείας, John Flannery, τις χαρακτήρισε «άκρως απογοητευτικές».
Οι νέοι πονοκέφαλοι της GE ήρθαν να προστεθούν σε μια εξαιρετικά άσχημη περίοδο για την εταιρεία, έπειτα από τις κάκιστες επιδόσεις και την τελευταία θέση μεταξύ των εταιρειών του βιομηχανικού δείκτη του Dow Jones το περασμένο έτος. Ήδη, μάλιστα, ο Flannery έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα απολύσεων και περικοπών για να περισώσει τα θετικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Όταν έγιναν γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις η μετοχή της GE σημείωνε πτώση 4,3% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Βουτιά η οποία απειλεί να εξαφανίσει το πολύ καλό ξεκίνημα του 2018.
Επαναπροσδιορισμός του πορτφόλιο
Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο οι μέτοχοι της GE έχουν ζητήσει να διακοπούν τα μερίσματα της GE Capital προς την μητρική εταιρεία. Μάλιστα σε μια σύσκεψη τον Νοέμβριο ο οικονομικός διευθυντής. Jamie Miller, είπε ότι η επιχείρηση πρέπει ήδη να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να ξεπεράσει το όριο των 3 δισ. δολαρίων, που προοριζόταν για πληρωμές στο δεύτερο εξάμηνο.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι τα ασφαλιστικά συμβόλαια μακράς διάρκειας προκαλούν πολλούς πονοκεφάλους σε μια σειρά από επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Η συγκεκριμένη αγορά που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τη δεκαετία του 1980, καλύπτει ιατρικά και φαρμακευτικά έξοδα. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο κλάδος δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς, και μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις «σκάνε» τα τελευταία χρόνια προκαλώντας ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα.