Με υποστελεχωμένα νοσοκομεία 15 δημοφιλή νησιά την περίοδο του Πάσχα
- 16/04/2025, 16:00
- SHARE

Σίγουρα κανείς όταν ετοιμάζεται να εκδράμει δεν βάζει στον νου του το κακό σενάριο ότι στον προορισμό που μεταβαίνει μπορεί να συμβεί κάτι δυσάρεστο που θα τον αναγκάσει να επισκεφτεί νοσοκομείο. Ωστόσο, ένα απλό τσίμπημα από κάποιο έντομο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, μια τροφική δηλητηρίαση ή ένα στραβοπάτημα που καταλήγει σε κάταγμα, είναι συνήθη περιστατικά.
Το γεγονός ότι 15 δημοφιλή νησιά θα είναι υποστελεχωμένα κατά την περίοδο του Πάσχα, όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό τους, προκαλεί έντονη ανησυχία στους εκδρομείς. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το 2025, η σύμπτωση του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, στις 20 Απριλίου, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την τουριστική κίνηση, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό επισκεπτών, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από το εξωτερικό, είναι μια εξέλιξη που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχώρησε σε δημοσιοποίηση λίστας στην οποία συμπεριλαμβάνονται 15 νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις υγειονομικές τους δομές, ενόψει της Πασχαλινής περιόδου.
Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για μικρά νησιά ξεχασμένα στον χάρτη, με περιορισμένη τουριστική επισκεψιμότητα και χαμηλό ντόπιο πληθυσμό… αυταπατάστε! Στη λίστα φιγουράρουν ονόματα ιδιαίτερα δημοφιλών τουριστικών προορισμών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται για τις “τσιμπημένες” τιμές τους και τις καλές επιδόσεις τους που σημαίνει ότι δεν επαληθεύεται η λογική του “value for money”.
Μεταξύ των νησιών βρίσκονται: Τήνος, Μήλος, Αμοργός, Ίος, Σαντορίνη, Κως, Νάξος, Άνδρος, Σύρος, Λήμνος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σκόπελος, Αλόννησος, καθώς επίσης και η Σκιάθος.
Να σημειωθεί ότι η υποστελέχωση αφορά, τόσο το ιατρικό, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά σε κρίσιμες ειδικότητες και δυσκολίες στην παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας.
Βλέποντας την τρικυμία να έρχεται, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά, ιδίως ενόψει της αυξημένης τουριστικής κίνησης κατά την εορταστική περίοδο. Όπως επισημαίνει, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών στα νησιά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων. Για το σκοπό αυτό, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των τουριστικών φορέων και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.
Τι απαντούν οι αρμόδιοι φορείς;
Παίρνοντας θέση και απαντώντας στις καταγγελίες για την υποστελέχωση στα νησιά, η Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, αναγνωρίζει ότι πολλές προκηρύξεις ιατρικών θέσεων παραμένουν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αν και δεσμεύεται για ενίσχυση κάποιων μονάδων υγείας το επόμενο διάστημα και κάνει λόγο για ειδικά οικονομικά κίνητρα ενόψει Πάσχα, η εικόνα παραμένει προβληματική.
Την ίδια ώρα οι γιατροί, καταγγέλλουν χρόνιες ελλείψεις, κακή οργάνωση και έλλειψη πολιτικής βούλησης για σοβαρά κίνητρα στέγασης και παραμονής. Τονίζουν ότι η κατάσταση σε πολλά νησιά καθιστά αδύνατη την ασφαλή περίθαλψη ντόπιων και επισκεπτών.