Με λουκέτο κινδυνεύει το ιστορικότερο ελληνικό καφενείο της Αυστραλίας
- 27/08/2019, 11:49
- SHARE
Με οριστικό λουκέτο κινδυνεύει το ιστορικό καφενείο Niagara έπειτα από έναν αιώνα και πλέον ζωής. Πρόκειται για το παλαιότερο ελληνικό καφενείο στην Αυστραλία, το οποίο από το 1902, όταν άνοιξε τις πύλες του, έχει υποδεχτεί σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και του θεάματος, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Κέρτιν, ο οποίος συνήθιζε να απολαμβάνει με τους υπουργούς του, συχνά το μεσημεριανό του εκεί τη δεκαετία του 1940.
Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που οι ιδιοκτήτες του εν λόγω καφενείου βάζουν πωλητήριο στα 117 χρόνια δραστηριοποίησης του στην πόλη Γκουνταγκάι της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Το ιδιαίτερο στυλ με τα εκπληκτικά «art deco» χαρακτηριστικά του, όπως το μπαρ και οι καθρέπτες, καθώς και τα παλιά πιάτα και τα ασημένια ποτήρια του 20ου αιώνα αποπνέουν αέρα μιας άλλης εποχής. Σημερινή ιδιοκτήτρια είναι η Τίνα Λουκίσα, η οικογένεια της οποίας απέκτησε το vintage καφενείο το 1983. Η ίδια αποφάσισε να πουλήσει το Niagara καθώς τόσο η μητέρα της Ντενίς, 72 ετών πλέον, αλλά και ο αδελφός της Τόνι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και απαιτείται να βρίσκεται στο πλευρό τους.
Πολλοί φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει διάδοχη κατάσταση το καφενείο θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως ακριβώς συνέβη με το έτερο ιστορικό καφενείο Paragon Cafe το οποίο άνοιξε το 1916 στο Blue Mountains και από το 2018 που έβαλε λουκέτο δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίησή του.
Για το τέλος μιας εποχής κάνει λόγο ο ιστορικός του πανεπιστημίου Macquarie Λέναρντ Ζανιζέφσκι, ο οποίος έχει καταγράψει την ιστορία των ελληνικών καφενείων στην Αυστραλία τονίζοντας πως το Niagara αποτελεί μέρος της κοινωνικοπολιτιστικής ιστορίας της Αυστραλίας.
«Είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας. Ένα μέλος της οικογένειας Καστρίσιον (Castrission), που το λειτούργησε από το 1919 και αποτελεί μια όαση. Θα είναι πολύ λυπηρό αν κλείσει, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδρυτής του καφενείου ήταν ο Στρατής Νοταράς, Έλληνας με καταγωγή από τα Κύθηρα, ο οποίος πήρε το ρίσκο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην μακρινή Αυστραλία. Ωστόσο, το καφενείο άλλαξε διοίκηση το 1938 περνώντας στα χέρια της οικογένειας Καστρίσιον που έβαλε τις δικές της καλλιτεχνικές πινελιές διαμορφώνοντας το χαρακτήρα του καφέ που διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Όσο για την αξία του καφενείου αυτή είναι δύσκολο να αποτιμηθεί καθώς εμπλέκεται και το θέμα της ιστορικότητας. Υπήρξε άλλωστε, για πολλές δεκαετίες, αναπόσπαστο κομμάτι του κεντρικού εμπορικού δρόμου του Γκουνταγκάι. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρος Τάουτ, διευθυντή της κτηματομεσιτικής Elders Real Estate Gundagai, ένα παρόμοιο κτήριο που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, με ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων στον πάνω όροφο, πουλήθηκε πριν από τρία χρόνια για 600.000 δολάρια Αυστραλίας , όπερ 367.264 ευρώ.