Με την ένταση Ισραήλ – ΟΗΕ στον Λίβανο, η Ιταλία ζητά εξασφάλιση των 1.000 στρατιωτών της στην UNIFIL

Με την ένταση Ισραήλ – ΟΗΕ στον Λίβανο, η Ιταλία ζητά εξασφάλιση των 1.000 στρατιωτών της στην UNIFIL
epa11411967 Italian Prime Minister Giorgia Meloni holds a press conference after the G7 summit at Borgo Egnazia resort in Savelletri, southern Italy, 15 June 2024. The 50th G7 summit brought together the Group of Seven member states leaders in Borgo Egnazia resort in southern Italy from 13 to 15 June 2024. EPA/ETTORE FERRARI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η τάση των ισραηλινών δυνάμεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη» δήλωσε η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Εν μέσω της μεγάλης έντασης που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες μετά τις καταγγελίες του ΟΗΕ για επιθέσεις του Ισραήλ στους κυανόκρανους που επιχειρούν στον Λίβανο, η Ιταλία απαίτησε την Τρίτη εγγυήσεις ασφαλείας για όλα τα στρατεύματα της χώρας της που έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο.

Το Reuters σημειώνει πως η ταλία έχει αναπτύξει στρατεύματα στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ γνωστή ως UNIFIL και σε μια ξεχωριστή αποστολή γνωστή ως MIBIL, η οποία εκπαιδεύει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν πάνω από 1.000 Ιταλοί στρατιώτες στην προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία του αφού αρκετές θέσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ δέχθηκαν πυρά στο νότιο Λίβανο και κάλεσε όλα τα μέρη -χωρίς να τα κατονομάσει- να σεβαστούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της UNIFIL.

«Πιστεύουμε ότι η στάση των ισραηλινών δυνάμεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη» δήλωσε η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάφωρη παραβίαση» ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Σε ομιλία της στη Γερουσία της Ιταλίας, είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν είναι αποδεκτές και ότι εξέφρασε αυτή τη θέση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ερωτηθείσα αν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στον Λίβανο, η Μελόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ναι».

Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί ότι τα ισραηλινά στρατεύματα στόχευσαν σκόπιμα τους ειρηνευτές της UNIFIL στο Λίβανο και θέλει να αποσυρθούν οι ειρηνευτές από τις ζώνες μάχης.

Η Ιταλία διαμαρτυρήθηκε στο Ισραήλ,  καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η Μελόνι δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ παραβίασε επίσης την απόφαση του ΟΗΕ και προσπάθησε «να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία της UNIFIL», προσθέτοντας ότι η Ιταλία θέλει να ενισχύσει τις δυνατότητες της UNIFIL και των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων.

Είπε επίσης ότι η Ρώμη δεν έχει ξεχάσει την επίθεση μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι οι σκέψεις της Ιταλίας είναι με τους περισσότερους από 100 ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com