Με την πλάτη στον τοίχο: Τι προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση τους δανειστές
- 23/03/2015, 12:18
- SHARE
H Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πλέον η αγωνία κορυφώνεται ενόψει της πληρωμής του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
Στη σκιά της αποκάλυψης ότι στις 9 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να πληρώσει τις εξωτερικές του υποχρεώσεις ή μισθούς και συντάξεις, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο προκειμένου να πείσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο να δώσει το πράσινο φως για να εκταμιευθεί βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η κατάσταση στα ταμεία του κράτους είναι απελπιστική και εάν δεν υπάρξει καταβολή μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ έως τις 8 Απριλίου, στις 9 του μήνα δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή της δόσης των 448 εκ. ευρώ προς το Δ.Ν.Τ. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και μόνο εάν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, κριθεί ικανοποιητική, μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώτη ανάσα ρευστότητας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ετοιμάζεται να καταθέσει γραπτή πρόταση για αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, με αύξηση των συντελεστών στα νησιά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για ενιαίο συντελεστή, αφήνοντας έξω τρόφιμα και φάρμακα. Στη λίστα θα περιλαμβάνονται εκτός απροόπτου και οι δεσμεύσεις για κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων.
Σημείο προβληματισμού αποτελεί η φορολόγηση των ακινήτων, καθώς, παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση του νέου ΦΜΑΠ, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Έτσι, υπάρχουν πλέον σκέψεις για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, με μικρές αλλαγές και, σίγουρα, άλλο όνομα, χωρίς όμως να αλλάζει η βασική του δομή.
Οι δανειστές αναμένουν δεσμεύσεις και για τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη Γερμανία να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία έχουν κατακυρωθεί σε γερμανική κοινοπραξία. Φαίνεται, πως και εκεί η κυβέρνηση τελικά θα κάνει πίσω και δεν θα ακυρώσει τη διαδικασία.
Μείζον ζήτημα, αποτελεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού τόσο του 2014, όσο και του 2015, αφού οι δανειστές ζητούν τα μέτρα για την κάλυψή του να είναι άμεσα και να περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων. Εκεί οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες και θίγουν τον σκληρό πυρήνα των συντάξεων, με την κυβέρνηση να αντιδρά έντονα. Πεδίο τριβής είναι και τα εργασιακά, με τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω ευελιξία και την κυβέρνηση να ανακοινώνει την πρόθεση της για πιο σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται κάποια απόφαση επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η Άνγκελα Μερκελ, κατά την προσφιλή της τακτική, θα παραπέμψει στους θεσμούς για την αξιολόγηση. Όμως, το σήμα που θα δοθεί, θα είναι ενδεικτικό, ακόμη και εάν φωνές όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, αλλά και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αναμένεται να σηκώσουν τείχος αντίστασης και να επιμείνουν σε ψήφιση πρώτα των μεταρρυθμίσεων και μετά καταβολή χρημάτων.
Εάν, οι δεσμεύσεις κριθούν ικανοποιητικές, φαίνεται πως η Γερμανία δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυση της Ευρωζώνης και θα επιτρέψει την εκταμίευση μέρους της βοήθειας πριν τις 8 Απριλίου, δίνοντας μια μικρή πίστωση χρόνου.