Με την προεδρία της ΕΕ, ο Όρμπαν «νίπτει τας χείρας του» για τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας

Με την προεδρία της ΕΕ, ο Όρμπαν «νίπτει τας χείρας του» για τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας
epa11434933 Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds a joint press conference with the Italian prime minister after their meeting at the Chigi Palace in Rome, Italy, 24 June 2024. EPA/ANGELO CARCONI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι θα μεταβεί στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Όρμπαν, επικριτής της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο οποίος έχει τις θερμότερες σχέσεις από οποιονδήποτε ηγέτη της ΕΕ με τον Πούτιν, δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν του δίνει εντολή να διαπραγματευτεί εκ μέρους της.

«Δεν χρειάζομαι εντολή καθώς δεν εκπροσωπώ τίποτα», δήλωσε ο Όρμπαν στην καθιερωμένη ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής, χωρίς να πει αν θα μεταβεί στη Μόσχα αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Το μόνο που κάνω είναι να πηγαίνω σε μέρη όπου υπάρχει πόλεμος ή απειλή πολέμου που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουγγαρία ή έχει αρνητικές συνέπειες για αυτές και να κάνω ερωτήσεις», πρόσθεσε.

Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης της Πέμπτης σχετικά με μια επίσκεψη του Όρμπαν, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ, δήλωσε ότι «η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ».

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίσκεψη την Πέμπτη. Αξιωματούχοι της ουγγρικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και τον προέτρεψε να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός για να επιταχυνθεί ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι υπέβαλε στον Ζελένσκι «τρία από τέσσερα σημαντικά ερωτήματα» για να διαπιστώσει πόσο μακριά ήταν το Κίεβο «πρόθυμο να πάει για την ειρήνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com