Με τοπικά lockdown σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διασπορά της πανδημίας- Τα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο»
- 18/07/2021, 09:35
- SHARE
Η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη όπου προκύπτει η ανάγκη με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες θα γίνεται εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση από αυτό το πακέτο:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
– «Σιωπητήριο» στη μουσική
– Περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση
– Αναστολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θρησκευτικών λειτουργιών
– Μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους
Υπενθυμίζεται πως από το μεσημέρι του Σαββάτου ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε να προχωρήσει στην αυστηροποίηση μέτρων στη Μύκονο, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού.
Πέραν της Μυκόνου, οι αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και σε άλλα νησιά τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως η Πάρος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ίος.
Έτσι λοιπόν λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί,με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αποφασίστηκαν τα έκτακτα μέτρα είναι ότι δοκιμάστηκαν οι δομές του νησιού μη μπορώντας να φιλοξενήσουν άλλα κρούσματα. Μάλιστα στο νησί έφτασαν και άλλα κλιμάκια και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Η Μύκονος την Παρασκευή είχε 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό. «Δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα», αναφέρει γιατρός από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρίστες θετικοί στη νόσο Covid-19 που δεν βρίσκουν κατάλυμα να φιλοξενηθούν, αναγκάζονται να κοιμούνται στις παραλίες.
Όπως επίσης αναφέρει η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά από την Πολιτική Προστασία:
«Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».
Καταλήγει δε λέγοντας: «Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».
Φωτιά οι τιμές στα PCR τεστ εκτός κέντρων υγείας – 150 ευρώ και χωρίς απόδειξη
Στο μεταξύ παρακαμπτήρια οδό για την αποφυγή της συμφόρησης, που επιφέρει η πολύωρη αναμονή, αναζητά πλειάδα τουριστών στη Μύκονο. Η πρόσκρουση, ωστόσο, με την υπερτιμολόγηση είναι γεγονός. Διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της ασυνήθιστα υψηλής χρέωσης των μοριακών ελέγχων (PCR test) σε ξενοδοχεία και σε βίλες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr, τουρίστες που προσπαθούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία στα ιατρικά κέντρα, επιλέγουν την πραγματοποίηση της PCR εξέτασης, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, στο κατάλυμα όπου διαμένουν.
Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι τα συγκεκριμένα τεστ, που διενεργούνται εκτός ιατρικών κέντρων, χρεώνονται ορισμένες φορές ακόμη και σε υπερδιπλάσια τιμή από την κανονική.
Στα 60 ευρώ φθάνει υπό κανονικές συνθήκες το ποσό καταβολής για διενέργεια PCR, ωστόσο οι έλεγχοι στα δωμάτια ξενοδοχείων και σε βίλες φέρεται να φτάνουν και στα 150 ευρώ, και όλες αυτές οι συναλλαγές χωρίς απόδειξη.
Έχει παρατηρηθεί, επίσης, πως όσο πιο πολυτελές είναι το κατάλυμα στο οποίο διαμένει ο τουρίστας τόσο περισσότερα φέρεται πως καλείται να καταβάλει. Φαίνεται, ακόμη, να υπάρχει ένα κλίμα ενόχλησης απέναντι στους γιατρούς που ευθύνονται για την υπερτιμολόγηση.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με την άνοδο των επιδημιολογικών δεικτών στο «νησί των ανέμων» απασχολεί πολύ τις αρμόδιες αρχές που επιδίδονται σε έναν αγώνα για να έχουν τον έλεγχο, κόντρα στα δεκάδες κορωνοπάρτι που ευνοούν φαινόμενα υπερμετάδοσης.
Όπως είχε γίνει γνωστό, σχηματίζονται τεράστιες ουρές έξω από τις ιδιωτικές κλινικές της Μυκόνου από τουρίστες που σπεύδουν να κάνουν PCR τεστ για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι μεγάλη ειδικότερα τις μεσημεριανές ώρες όπου οι αναμονές αγγίζουν και τις 6 με 7 ώρες.
«Μουδιασμένη» η Μύκονος μετά το lockdown – Άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ακυρώσεις
Απροετοίμαστοι, αιφνιδιασμένοι και σε κατάσταση σοκ είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου οι επιχειρηματίες της Μυκόνου, μετά την ανακοίνωση του lockdown από την κυβέρνηση.
Ήταν τόσο ξαφνικό που χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να καταλάβουν ότι από τις 6 το απόγευμα σήμερα το νησί των ανέμων εισέρχεται σε άλλους ρυθμούς. Ρυθμούς πολύ πιο υποτονικούς, χωρίς μουσική σε κανένα χώρο και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 1:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί. Όλοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, αφού η νέα κατάσταση αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στο νησί.
Ήδη άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ακυρώσεις σε μεγάλα beach club του νησιού όπως έλεγε ένας ιδιοκτήτης, ο οποίος δύο ώρες μετά τις ανακοινώσεις άρχισε να ενημερώνεται για τα cancellations, όπως τα λένε.
Μετά τις 6:00 το απόγευμα ξεκίνησαν οι πρώτες βόλτες της αστυνομίας στο νησί για συστάσεις, κυρίως σε όσους τυχόν δεν έχουν λάβει γνώση της απόφασης. Μια απόφαση που βάζει τέλος και στα πάρτι σε κλειστά κλαμπ, όπως το Void μέσα στην Χώρα που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε τις πύλες του για μια και μοναδική φορά.
Με τον κόσμο να είναι ο ένας πάνω στον άλλο και τον Guy Berger στα decks το πάρτι κράτησε μέχρι το πρωί σε μια Μύκονο που από το απόγευμα του Σαββάτου υποχρεώθηκε να βάλει stop στους συνήθεις ρυθμούς της, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα, ζώντας πλέον τις ήσυχες μέρες του Ιούλη.
«Εκκλησία» τα beach bar μετά το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής
Στις 18.00 ακριβώς το απόγευμα του Σαββάτου ο Dj στο Alemagou, ένα από τα φημισμένα beach bar της Μυκόνου, κατέβασε τα ακουστικά. Οι τουρίστες ξαφνιάστηκαν, νόμιζαν ότι πρόκειται για κάποια βλάβη στο ηχοσύστημα του μαγαζιού και περίμεναν τον Dj να ξαναβάλει τα ακουστικά του και να συνεχίσει.
Μάταια όμως καθώς η μουσική δεν επανήλθε ποτέ και το προσωπικό του beach bar χρειάστηκε να εξηγήσει στους ξένους πελάτες του, το λόγο για τον οποίο έπεσε «σιωπητήριο». Οι περισσότεροι δεν αντεδρασαν, συνέχισαν να απολαμβάνουν καθιστοί το ποτό και το φαγητό τους.
Μυστικοί αστυνομικοί κατέγραφαν με βίντεο τα κορωνοπάρτι στο νησί – Εκτός ελέγχου είχε φτάσει η κατάσταση
Αστυνομικοί undercover και κλιμάκια της Πολίτικης Προστασίας «σάρωναν» επί μια εβδομάδα το νησί της Μυκόνου. Αποστολή τους ήταν να καταγράψουν με τα κινητά τους τηλέφωνα εικόνες από τα κορωνοπάρτι του νησιού, σε μαγαζιά και σε βίλες ώστε να υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις για όσους παρανομούν εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Οι εικόνες που κατέγραψαν ανέδειξε το γεγονός ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, καθώς οι περιορισμοί στην εστίαση παραβιάζονταν συστηματικά. Οι αστυνομικοί από κλιμάκια των Αθηνών και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας παρουσιάστηκαν ως τουρίστες και επισκέφτηκαν τα beach bar και τα μπαρ στη Χώρα ώστε να ελέγξουν σε πρώτη φάση αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση.
Κάποιες επιχειρήσεις γνώριζαν πότε ακριβώς θα περάσει ο έλεγχος των τοπικών αρχών με αποτέλεσμα να ειδοποιούν με ντουντούκα τους πελάτες τους που εκείνη τη στιγμή συνωστίζονταν και χόρευαν, να καθίσουν στις θέσεις τους. Έτσι όταν οι αστυνομικοί έμπαιναν μέσα, συναντούσαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα απ’ ότι γινόταν ελάχιστα λεπτά πριν.
Πολιτική σύγκρουση για το τοπικό lockdown στη Μύκονο
Από την άλλη πλευρά η απόφαση Χαρδαλιά για επιβολή τοπικού lockdown στο «νησί των Ανέμων» προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος το χαρακτήρισε ως «πιστοποιητικό παταγώδους αποτυχίας».
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών».
Πελώνη: Κατά συρροήν ψεύτης ο Τσίπρας
«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει» τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας την ανάρτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση», ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως, «παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα». Και καταλήγει λέγοντας, «το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων. Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγελε την κυβέρνηση για ολιγωρία».
Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην κυβερνητική εκπρόσωπο
«Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα. Τέλος, αν αναζητά ψεύτες, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη – αν τον πετύχει σε κανένα τριήμερο – που έχει πανηγυρίσει ότι νίκησε τον κορωνοϊό δέκα φορές και άλλες τόσες έχει ρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία στα βράχια», ήταν η απάντηση στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.