MED7: Στήριξη από Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα- Τι προβλέπει η ελληνογαλλική συμφωνία
- 11/09/2020, 08:54
- SHARE
Την αλληλεγγύη της Ισπανίας και του ισπανικού λαού στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη Μόρια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ξεκινώντας τη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.
Σάντσεθ: Το χαρτί της αποκλιμάκωσης
Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης και σημείωσε: «Εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα απ’ αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ισπανός πρωθυπουργός προσυπέγραψε όσα είπαν νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κόστα και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει η διττή πτυχή της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωμεσογειακής ατζέντας με όλα τα σημεία σύγκλισης με όλα τα κράτη της Μεσογείου και στις δύο όχθες.
Κόστα: Στήριξη στην πρωτοβουλία Μπορέλ
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ. Ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει «να λάβουμε αποφάσεις ώστε η αλληλεγγύη να μην είναι ευχολόγια αλλά να είναι κάτι αποτελεσματικό».
Αμπέλα: Διάλογος
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα εξέφρασε και αυτός την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη ανησυχία» ανέφερε.
Σημείωσε ότι «η Μάλτα σύμφωνα με το Σύνταγμά της έχει μια ρήτρα ουδετερότητας και, υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο διάλογος είναι ο μόνος διάλογος προς τα εμπρός και θα πρέπει να επικρατήσει», τόνισε ο κ. Αμπέλα ενώ για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στη Λέσβο και πως το ζήτημα αξίζει μια σοβαρής δράσης».
Στρατηγική συμφωνία Μητσοτάκη- Μακρόν
Στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ που θα εκτοξεύσουν την αεροπορική ισχύ της χώρας σε συνδυασμό με τα F16 και τα Μιράζ. Μέσα στην επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα παραλάβει συγκεκριμένα από την Γαλλία 18 Ραφάλ με πλήρη εξοπλισμό πυραύλων και βομβών που πλήττουν στόχους από μεγάλες αποστάσεις, με συστήματα αποφυγής ραντάρ και πλήρως ψηφιακό κόκπιτ.
Πετούν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες έως και 2.220 χλμ/ωρα, σε ύψος μέχρι και 17.000 μέτρα και με αυτονομία ως 1. 800 χιλιόμετρα ενώ μπορούν να ανεφοδιάζονται στον αέρα.
«Θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά και η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τα θέματα της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη συνάντηση Μακρόν- Μητσοτάκη στην Κορσική.
Οι Γάλλοι θα υπογράψουν ότι θα συνδράμουν στην Ελλάδα σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής. Η συμφωνία για αμοιβαία αμυντική συνδρομή θα είναι βασισμένη στο άρθρο 42 της ευρωπαϊκής συνθήκης που προβλέπει ότι αν κράτος μέλος δεχθεί επίθεση τα άλλα κράτη συνδράμουν με όλα τα μέσα αλλά και στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός συμμάχου σημαίνει επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.
Γιατί το κάνει όμως αυτό ο Μακρόν; Γιατί είναι πεπεισμένος ότι η νίκη του στις επόμενες γαλλικές εκλογές θα διασφαλιστεί μόνο αν δείξει ότι είναι το αφεντικό στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιδιώκει λοιπόν είτε να αναμετρηθεί με τον Ερντογάν στην Λιβύη είτε να αναμετρηθεί μαζί του στο Καστελόριζο.
Η ελληνογαλλική συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ελλιμενισμό γαλλικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια.
Δείτε ακόμη:
Απόλυτη συμφωνία Μακρόν – Μητσοτάκη για τη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία