MED9: Κρίσιμη σύνοδος στη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή

MED9: Κρίσιμη σύνοδος στη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή
epa10890569 (L-R) Spain’s State Secretary for the EU, Pascual Ignacio Navarro Rios, Cyprus' President Nikos Christodoulides, Portuguese Prime Minister Antonio Costa, Italian Prime Minister Giorgia Meloni, Malta’s Prime Minister Robert Abela, French President Emmanuel Macron, Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Slovenia's Prime Minister Robert Golob and Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic, take part in a press conference at the 10th Summit of the Leaders of the Southern Countries of the European Union, in Valletta, Malta, 29 September 2023. The EU-Med9 meeting brings together the leaders or representatives of Spain, Portugal, France, Italy, Greece, Malta, Cyprus, Slovenia and Croatia. EPA/Domenic Aquilina Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σημερινή MED9 στην Κύπρο εστιάζει στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη μεταναστευτική κρίση.

Η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών της Ε.Ε. (MED9) λαμβάνει χώρα σήμερα στην Πάφο, σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Η ατζέντα της Συνόδου, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζει στις περιφερειακές εντάσεις, το μεταναστευτικό ζήτημα, και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ενισχύει τη σημασία των συζητήσεων, ενώ η συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθιστά τη Σύνοδο της MED9 μια πρόδρομη πλατφόρμα για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Οι ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς μπορεί η Ε.Ε. να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, θα τεθούν στο τραπέζι το μεταναστευτικό ζήτημα, με έμφαση στις αυξημένες πιέσεις που αναμένονται λόγω της κατάστασης στο Λίβανο, και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο Μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Τέλος, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ομάδα των MED9 συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας αρχικά μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ -Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου- ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: