Mediobanca: Success stories οι ελληνικές τράπεζες – Οι νέες υψηλότερες τιμές στόχοι και οι συστάσεις 

Mediobanca: Success stories οι ελληνικές τράπεζες – Οι νέες υψηλότερες τιμές στόχοι και οι συστάσεις 
First Bank of the United States - Philadelphia, Pennsylvania, USA Photo: Shutterstock
Σύμφωνα με τη Mediobanca, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι success stories που συνάδουν με τη μακροοικονομική ανάκαμψη της χώρας,

Ιδιαιτέρως θετική παραμένει για τις ελληνικές τράπεζες η ιταλική τράπεζα Mediobanca, ανεβάζοντας μάλιστα τις τιμές στόχους ενόψει των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2024.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 2,3 ευρώ από 2 ευρώ πριν με σύσταση Outperform από Neutral, για τη Eurobank η τιμή στόχος είναι στα 2,8 ευρώ με σύσταση Neutral, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος είναι στα 9,5 ευρώ από 8,2 ευρώ πριν με σύσταση Neutral και για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 5,40 ευρώ από 4,30 ευρώ προηγουμένως με σύσταση Outperform από Neutral.

Σύμφωνα με τη Mediobanca, οι ελληνικές τράπεζες είναι success stories που συνάδουν με τη μακροοικονομική ανάκαμψη της χώρας, μετά από μια βαθιά φάση αναδιάρθρωσης. Συνεπώς, η ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, τα υψηλότερα μερίσματα, οι ισχυροί κεφαλαιακοί δείκτες και οι  ευκαιρίες ανάπτυξης (όπως η επαναδημιουργία “product factories”) αποτελούν θετικούς παράγοντες που θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανατιμολόγησή τους.

«Η προτίμησή μας στρέφεται προς την Alpha Bank και την Πειραιώς (και οι δύο αναβαθμίζονται σε Outperform): Ως προς την Alpha Bank, ελκύει η ανθεκτική πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της το 2025, ενώ η Πειραιώς θέλγει λόγω της στρατηγικής ανάπτυξης και διαφοροποίησής της, γεγονός καθησυχαστικό σχετικά με τη βιωσιμότητα των μελλοντικών αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων (RoTE), το οποίο οδηγεί σε σύγκλιση του χάσματος αποτίμησης έναντι του κλάδου (30% έκπτωση έναντι του κλάδου, δηλαδή Alpha στο 0,55 φορές την εσωτερική λογιστική αξία για σταθερό RoTE 10% και Πειραιώς στις 0,7 φορές για σταθερό RoTE 14%)» σημειώνει ο οίκος.

Περαιτέρω, αναφέρει η Mediobanca, «παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις (0,93 φορές την εσωτερική λογιστική αξία για RoTE 14%), διατηρούμε ουδέτερη αξιολόγηση για την Εθνική Τράπεζα (NBG), καθώς η δυναμική των κερδών ανά μετοχή (EPS) εξασθενεί λόγω και της χαμηλής ορατότητας στην αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου».

Η δε Eurobank, σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, τόσο σε συνολικό ενεργητικό όσο και σε καταθέσεις. Είναι επίσης περισσότερο γεωγραφικά διαφοροποιημένη από τους ανταγωνιστές της, με το ένα τρίτο των δανείων και πάνω από το 50% των κερδών της να προέρχονται εκτός Ελλάδας, κυρίως από την Κύπρο και τη Βουλγαρία (όπου κατέχει τη 2η και την 4η θέση στην αγορά, αντίστοιχα).

Η πρόσφατη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας υπήρξε καθοριστική για τη διαφοροποίηση και την ενίσχυση του προφίλ ανάπτυξής της. Σε αυτό το πλαίσιο, «αναμένουμε ότι η EUROB θα συνεχίσει να ενισχύει το προφίλ ανάπτυξής της μέσω οργανικών και μη οργανικών πρωτοβουλιών. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η μετοχή είναι δίκαια αποτιμημένη (διαπραγματεύεται στις 0,95 φορές την εσωτερική λογιστική αξία για το 2025 με σταθερή προσαρμοσμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 15% την περίοδο 2025-27), με περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω αναβαθμίσεων στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) βραχυπρόθεσμα» σημειώνει ο ιταλικός οίκος.

Επιτοκιακά έσοδα

Η μείωση των επιτοκίων θα επηρεάσει την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) το 2025. Ωστόσο, αυτό θα μετριαστεί από τη βιώσιμη και ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη και τη σταδιακή μείωση του κόστους καταθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, «βλέπουμε την Alpha Bank και την Eurobank σε θέση να επιδείξουν σταθερά ή και αυξανόμενα NII το 2025.

Για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, προβλέπουμε ότι τα NII το 2025 θα μειωθούν κατά μέσο-υψηλό μονοψήφιο ποσοστό λόγω της ανατιμολόγησης των δανείων (όπως και οι ανταγωνιστές τους) και των μεγαλύτερων καθαρών θέσεων ως προς τα μετρητά σε σχέση με την Alpha Bank. Τέλος, αναμένουμε ότι η σταθεροποίηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, θα επιτρέψει αύξηση του NII κατά 2-6% την περίοδο 2026-27 για όλες τις ελληνικές τράπεζες».

Έσοδα από προμήθειες

Οι ελληνικές τράπεζες επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές τους, εστιάζοντας στην επέκταση, ενίσχυση και διαφοροποίηση των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Συνεπώς, η δημιουργία εσόδων από προμήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο. Εκτιμάται ότι οι προμήθειες θα αυξηθούν με μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό την περίοδο 2024-27. Ωστόσο, οι προμήθειες του 2025 θα επηρεαστούν αρνητικά από τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση των βασικών τραπεζικών προμηθειών, οδηγώντας σε χαμηλή μονοψήφια αύξηση.

Τέλος, εκτιμάται ότι η πιθανή εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς θα ξεκλειδώσει περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση (+5% αύξηση EPS, διψήφια απόδοση κεφαλαίου (RoAC), +3 ποσοστιαίες μονάδες σε έσοδα από προμήθειες/βασικά έσοδα). Θεωρείται ότι η εφαρμογή του Δανέζικου Συμβιβασμού (δηλ. μετατροπή σε χρηματοοικονομικό όμιλο – FiCO) είναι κρίσιμη για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου. Η Eurobank θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική στο μέλλον, ενδεχομένως εξαγοράζοντας ξανά την Eurolife.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ