Μεγάλες υποσχέσεις αφήνει η συνεργασία Renault – Nissan
- 26/10/2014, 16:41
- SHARE
Αποδίδει καρπούς η στρατηγική διείσδυσης των αυτοκινητοβιομηχανιών σε αναδυόμενες αγορές.
του Ντόρον Λεβίν
Ο Χένρι Φορντ ο Β’ κάποτε είπε το γνωστό «μεγάλα αυτοκίνητα μεγάλα κέρδη, μικρά αυτοκίνητα μικρά κέρδη».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford δεν έζησε αρκετά για να δει τους καταναλωτές των αναδυόμενων αγορών να αγοράζουν αυτοκίνητα «με τη σέσουλα». Η συμμαχία Renault – Nissan εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που προσφέρει η αύξηση της κατοχής αυτοκινήτου σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία, και αποδεικνύει ότι οι πωλήσεις μικρών και φτηνών αυτοκινήτων μπορούν να αποδώσουν σταθερά κέρδη.
Η συμμαχία των δύο εταιρειών βασίζεται στην πεποίθηση ότι όσοι αγοράζουν αυτοκίνητο για πρώτη φορά δεν θέλουν απλώς τις φτηνότερες εκδόσεις αυτοκινήτων που στοχεύουν στον Γάλλο ή τον Ιάπωνα καταναλωτή. Αντίθετα, η σύμπραξη Renault-Nissan αναπτύσσει νέα μοντέλα χαμηλού κόστους. Για του λόγου το αληθές, του χρόνου, θα παρουσιάσει δύο νέα μοντέλα της μάρκας Datsun, κατασκευασμένα στο Chennai και προοριζόμενα για τον Ινδό καταναλωτή.
«Οι Ινδοί θέλουν ένα πραγματικό αμάξι, και όχι ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού, ή ένα όχημα που τους κάνει να νοιώθουν ότι οδηγούν κάτι φτηνιάρικο», λέει ο Ζεράρ Ντετουρμπέ, επικεφαλής της ανάπτυξης μοντέλων χαμηλού κόστους της συμμαχίας, που προορίζονται για τις αναδυόμενες οικονομίες.
Μια κρίσιμη τακτική της συνεργασίας Renault-Nissan είναι ο εκ νέου σχεδιασμός βασικών μερών του κάθε οχήματος, όπως π.χ. το κιβώτιο ταχυτήτων, ώστε αυτά να είναι απλούστερα και φτηνότερα. Μια άλλη τακτική είναι η εύρεση μικρών προμηθευτών που μπορούν να κατασκευάσουν ανταλλακτικά με αξιοπιστία και με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τους μεγάλους κατασκευαστές μερών αυτοκινήτου.
«Οι Ινδοί καταναλωτές θέλουν κλιματισμό στα αυτοκίνητά τους, φυσιολογικά, όπως όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Ντετουρμπέ. «Αλλά μπορεί το κλιματιστικό σε ένα όχημά μας να έχει μόνο ένα διακόπτη, on ή off, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες».
Σύμφωνα με τον Ντετουρμπέ, μοντέλα όπως το Tata Nano δεν τα πήγαν καλά στην Ινδία επειδή οι καταναλωτές εκεί ένιωσαν ότι τους προσέφεραν λίγα πράγματα και απέπνεαν μια αίσθηση προσβλητικά φτηνή.