Μεγάλη έρευνα Fortune και SurveyMonkey: Ποιοι προβλέπουν ύφεση το 2020 στις ΗΠΑ
- 12/10/2019, 09:36
- SHARE
του Lance Lambert
Έτσι, σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι φόβοι για μια επερχόμενη ύφεση, το Fortune και το SurveyMonkey εκπόνησαν μια έρευνα γνώμης εργαζομένων που εγκρίνουν αγορές σε εταιρείες κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους, από κολοσσούς της λίστας Fortune 500 μέχρι οικογενειακές επιχειρήσεις. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετήσουμε την οικονομικές προοπτικές και την κατεύθυνση των επιπέδων αγορών από τις εταιρείες.
Συνολικά, συμμετείχαν 1.470 άτομα και η έρευνα έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.
Ιδού τα βασικά μας ευρήματα:
- Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, 29% των στελεχών ανέφεραν ότι ο κλάδος τους είχε αρχίσει να «υπερθερμαίνεται», 60% ότι παρέμενε σταθερός, και 11% ότι «ψυχραινόταν».
- Περίπου το μισό των στελεχών (49%) είπαν ότι το ποσό που δαπάνησαν για αγορές στην εταιρεία τους ήταν αυξημένο σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, 34% ανέφεραν ότι είχε παραμείνει σταθερό, και 11% είδαν μείωσή του.
- 2 στους 3 συμμετέχοντες είπαν ότι μια ύφεση είναι πιθανή μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας γνώμης σκιαγραφούν μια οικονομία όπου πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν τη δαπάνη τους για αγορές, αλλά ταυτόχρονα διογκώνονται αρνητικοί παράγοντες όπως οι δασμοί και η αβεβαιότητα. Ηγέτες απ’ όλους τους κλάδους μάς είπαν ότι σε ισχυρές οικονομικά περιόδους, οι αγορές αυξάνονται σε τουλάχιστον τις μισές εταιρείες – κάτι που δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή.
Και βέβαια υπάρχει κάτι που προβληματίζει βαθύτατα τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τις εταιρικές αγορές, δεδομένου ότι τα 2/3 προβλέπουν την έλευση ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
«Δεν βλέπουμε ακύρωση παραγγελιών, αλλά αναβολή τους για το μέλλον του τύπου ‘θα το αγοράσουμε σε δύο μήνες’. Σαν να αρχίζουν κάποιοι να ‘χαϊδεύουν’ τα φρένα» λέει ο Tom Derry, διευθύνων σύμβουλος του Institute for Supply Management, το οποίο εκδίδει τον Δείκτη Μάνατζερ Αγορών. Ο τελευταίος δείκτης, του Σεπτεμβρίου, κινήθηκε στο 47,8% – στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω από το 50%. Το 50% είναι το επίπεδο κάτω απ’ το οποίο η μεταποίηση θεωρείται ότι βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης.
Σε συνεντεύξεις τους με το Fortune, πολλοί μάνατζερ τόνισαν ότι παρατηρούν ανησυχητικές ενδείξεις μιας οικονομίας που κινείται με αστάθεια, όπως π.χ. περιορισμός των αποθεμάτων και αναβολή παραγγελιών.
«Βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, αλλά όχι πανικού» λέει ο Peter Bolstorff, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Ένωση Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Σικάγο. Κάποιες εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις που θα τις βοηθήσουν δυνητικά σε περίπτωση ύφεσης, όπως π.χ. η αναβολή μεγάλων επενδύσεων, αλλά η τάση αυτή δεν είναι ευρείας κλίμακας, καταλήγει.
Τέλος, είναι δεδομένο ότι οι υπεύθυνοι αγορών των επιχειρήσεων παρακολουθούν στενά τους δασμούς που θεσπίζονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίοι πλήττουν το ίδιο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρικούς κολοσσούς. Διευθυντής παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Fortune ότι τα μισά τουλάχιστον προϊόντα που αγοράζει η εταιρεία του έχουν πληγεί από δασμούς. Έτσι, το κόστος αγορών της εταιρείας αυξάνεται, σε μια εποχή που η εταιρεία πίστευε ότι θα παρέμενε σταθερό.