Μεγάλη έρευνα της Deutsche Bank για τα cryptos: Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές – Η Ινδία η χώρα με τη μεγαλύτερη υιοθέτηση

Μεγάλη έρευνα της Deutsche Bank για τα cryptos: Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές – Η Ινδία η χώρα με τη μεγαλύτερη υιοθέτηση
pexels
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, oι καταναλωτές έγιναν πιο θετικοί απέναντι στην κρυπτογράφηση το 2024

Έκθεση ανατομία για την αγορά των κρυπτονομισμάτων δημοσίευσε η Deutsche Bank, στην οποία, μεταξύ άλλων, βλέπει διατήρηση των υψηλών τιμών και μεγάλα περιθώρια υιοθέτησης. Ειδική αναφορά γίνεται στο Bitcoin και στις προοπτικές του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, oι καταναλωτές έγιναν πιο θετικοί απέναντι στην κρυπτογράφηση το 2024, με λιγότερο από 1% να πιστεύει ότι είναι «μόδα». Το 78% των καταναλωτών στις ΗΠΑ βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως commodities, το 76% ως εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία και το 74% ως απόθεμα αξίας. Το 65% θεωρεί ότι αντικαθιστά τα μετρητά. Το 52% των ερωτηθέντων βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και μέθοδο πληρωμής.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του Bitcoin,  η DB αναφέρει: όταν η τιμή του Bitcoin διαπραγματευόταν στα 60.000 δολ., περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων πίστευε ότι μέχρι το τέλος του 2024 οι τιμές θα υποχωρήσουν κάτω από 60.000 δολ. σε σύγκριση με μόλις ~12-14 % που πίστευαν ότι η τιμή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 70.000 δολ. Το 1/3 των καταναλωτών πίστευε ότι η τιμή του Bitcoin θα είναι κάτω από 60.000 δολ. μέχρι το τέλος του έτους. 

Από την άλλη, μεταξύ 50% και 70% των καταναλωτών κατανοούν ελάχιστα έως καθόλου τα κρυπτονομίσματα, ενώ πάνω από το 50% ανησυχούν για την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων τα επόμενα δύο χρόνια. Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Bitcoin θα ευδοκιμήσει τα επόμενα χρόνια, ενώ το 38% αναμένει ότι θα εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ένα άλλο σημαντικό κρυπτονόμισμα θα εξαφανιστεί/καταρρεύσει έως το 2026. Οι ερωτηθέντες διχάζονται μεταξύ του αν το Bitcoin θα υπάρχει ή θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια.

Bitcoin

Το Bitcoin ήταν το πρώτο (επιτυχημένο) κρυπτονόμισμα, και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ethereum. Το 2021, η κρυπτογράφηση επωφελήθηκε από το χαλαρό νομισματικό πλαίσιο που διείπετο από χαμηλά επιτόκια και υψηλή ρευστότητα. Όμως το 2022, ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης άσκησαν καθοδικές πιέσεις στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης. 

Στα τέλη του 2023 και στο α’ τρίμηνο του 2024, το οικοσύστημα ανέκαμψε, εν αναμονή έγκρισης εκ μέρους της SEC των spot Bitcoin ETFs. «Αναμένουμε ότι οι τιμές του Bitcoin θα παραμείνουν υψηλές λόγω: (i) νέων εγκρίσεων ETF. (ii) μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων κεντρικής τράπεζας. (iii) κανονιστικές αλλαγές. και (iv) μια πιθανή προεδρία Trump» σημειώνει η DB.

Σημειωτέον, στις τρέχουσες τιμές, εάν το Bitcoin ήταν εταιρεία θα ήταν μέλος της ομάδας των κορυφαίων 8 εταιρειών βάσει κεφαλαιοποίηση. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin είναι ισοδύναμη με αυτή εταιρειών όπως η Meta και η Berkshire Hathaway… Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι μικρότερη από το ένα όγδοο της κεφαλαιοποίησης του χρυσού, παρά το γεγονός ότι ονομάστηκε «ψηφιακός χρυσός»

Αστάθεια 

Η αστάθεια του Bitcoin είχε πτωτική τάση το 2023, αλλά ενισχύθηκε ξανά το 2024 καθώς οι τιμές αυξήθηκαν απότομα. Η μέση αστάθεια 90 ημερών του Bitcoin ήταν σε σταδιακή πτωτική τάση από τα μέσα του 2020, από 67% κατά μέσο όρο το 2019 σε 42% κατά μέσο όρο το 2024 YTD. Σε ό,τι αφορά την εμπορευσιμότητα, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παραμένει πολύ περιορισμένος. Σημειωτέον, η πλειονότητα των Bitcoin κατέχονται από μερικές διευθύνσεις γνωστές ως “crypto whales”. Σε αυτό το πλαίσιο, περίπου το 70% του Bitcoin είναι ακίνητο για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ περίπου 30% δεν έχει μετακινηθεί για πάνω από 5 χρόνια.

Οι προμήθειες για συναλλαγές του Bitcoin καθιστούν τις αγορές μικρής κλίμακας σχετικά μη πρακτικές. Τα δε υψηλότερα τέλη μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin, καθώς παρακινούν περισσότερους miners να εισέλθουν στην αγορά. Από το 2024 μέχρι σήμερα, η μέση χρέωση συναλλαγής για το Bitcoin ήταν 6,46 δολ.

Σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση με άλλα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin συσχετίζεται θετικά, ειδικά το Ethereum. Οι τιμές των δύο κορυφαίων κρυπτονομισμάτων, του Bitcoin και του Ethereum, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το 2024 YTD, η συσχέτιση των αποδόσεων μεταξύ Bitcoin και Ethereum ήταν 82%.

Από την άλλη, γενικότερα, τα κρυπτονομίσματα έχουν υποαποδώσει σημαντικά το τρίτο τρίμηνο – αν και έχουν παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με το Bitcoin να αυξάνεται +31% YTD παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει 10% μέχρι στιγμής κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο χρυσός είχε καλύτερη απόδοση παρά το γεγονός ότι το Bitcoin έχει ανακάμψει από τον κρυπτοχειμώνα του 2022-23

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Κεντρική και Νότια Ασία και η περιοχή της Ωκεανίας ηγούνται όσον αφορά την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, με 6 από τις 10 κορυφαίες χώρες να βρίσκονται στην περιοχή. Η Ινδία ηγείται στην υιοθέτηση και είναι επίσης η 2η μεγαλύτερη αγορά κρυπτογράφησης (μετά τις ΗΠΑ) στον κόσμο σε όγκο συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: