Μεγάλη εταιρεία παραγωγής τηλεφώνων απειλείται με κατάρρευση
- 14/05/2018, 11:18
- SHARE
Λόγω των κυρώσεων Τραμπ.
του David Meyer
Η ZTE, μια μεγάλη κινεζική εταιρεία παραγωγής τηλεφώνων και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας, ενδέχεται να οδηγείται σε κατάρρευση εξαιτίας απαγόρευσης αγοράς αμερικανικών εξαρτημάτων που επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η απαγόρευση απορρέει από την παραβίαση από τη ZTE των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Η εταιρεία ανέφερε σε σημείωμά της προς τους επενδυτές την περασμένη Τετάρτη ότι, ως αποτέλεσμα της «εντολής άρνησης εκτέλεσης παραγγελίας από τις ΗΠΑ, οι σημαντικότερες λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας έχουν ανασταλεί».
«Επί της παρούσης, η ZTE διατηρεί επαρκή μετρητά και συμμορφώνεται αυστηρά με τις εμπορικές της υποχρεώσεις, με την επιφύλαξη της τήρησης των νόμων και των κανονισμών», δήλωσε ο κατασκευαστής συσκευών Android. «Η εταιρεία και άλλα συμβαλλόμενα μέρη επικοινωνούν ενεργά με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προκειμένου να διευκολύνουν την τροποποίηση ή αντιστροφή της εντολής άρνησης εκτέλεσης παραγγελίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να επιτύχουν θετικό αποτέλεσμα».
Στη ZTE επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι για μη σεβασμό του εμπάργκο στις εξαγωγές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στο Ιράν, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιούσε εξαρτήματα των ΗΠΑ σε συσκευές που πωλούσε εκεί. Επίσης, η ZTE θεωρήθηκε ότι παραβίασε και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα, με την πώληση εξοπλισμού εκεί.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η ZTE παραβίασε τότε τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραλείποντας να επιπλήξει – και πληρώνοντας πλήρη μπόνους – στους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην παραβίαση των κυρώσεων, και λέγοντας ψέματα στις αμερικανικές αρχές.
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ εξέδωσαν την εντολή άρνησης εκτέλεσης παραγγελίας, απαγορεύοντας στη ZTE να αγοράζει τσιπ από εταιρείες όπως η Intel και η Qualcomm και οπτικά εξαρτήματα από τη Lumentum. Η απαγόρευση επεκτάθηκε ως και στο Android, το λειτουργικό σύστημα της Google που «τρέχουν» τα τηλέφωνα της ZTE.
Η ZTE εξαγριώθηκε αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Μη μπορώντας να κατασκευάσει νέα τηλέφωνα, ξέμεινε από απόθεμα.
Οι μετοχές της ZTE έχουν ανασταλεί από τότε που εκδόθηκε η εντολή, ενώ οι μετοχές των προμηθευτών της εκτός ΗΠΑ, όπως η Mobi Development Co. και η Shenzhen SDG Information Co., έχασαν περίπου 1% της αξίας τους όταν μαθεύτηκε η είδηση ότι η ZTE τερματίζει τις βασικές λειτουργίες της.
Η προσοχή όλων είναι τώρα στραμμένη στην Huawei, έναν επίσης σημαντικό παίκτη στον κλάδο των smartphones και του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Όπως η ZTE πριν απ’ αυτήν, έτσι κι η Huawei ερευνάται στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.