Βρετανία: Σε χαμηλό 14 μηνών η στερλίνα. Στιγμές 2008 θύμισαν οι αποδόσεις στα ομόλογα…
- 09/01/2025, 10:14
- SHARE
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε η στερλίνα, καθώς το κόστος δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης συνέχισε να αυξάνεται. Τα επιτόκια δανεισμού για τα βρετανικά δεκαετή αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση του 2008, όταν ο δανεισμός των τραπεζών σχεδόν σταμάτησε.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις φόρων ή περικοπές στα σχέδια δαπανών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.
Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι αδιαπραγμάτευτη και η κυβέρνηση θα έχει σιδερένιο έλεγχο στα δημόσια οικονομικά». Πρόσθεσε δε ότι η Υπουργός Οικονομικών «δεν θα αφήσει τίποτα ανεξερεύνητο για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να υποστηρίξει τους εργαζόμενους».
Νωρίτερα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις πριν από την επίσημη πρόβλεψη δανεισμού από τον ανεξάρτητο φορέα πρόβλεψης, η οποία αναμένεται τον Μάρτιο. «Προφανώς δεν πρόκειται να προκαταλάβω… Είναι αρμοδιότητα του OBR (Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού) να κάνει τις προβλέψεις του». «Η σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά είναι προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού.
Ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών, Μελ Στράιντ, ισχυρίστηκε ότι τα σημαντικά σχέδια δαπανών και δανεισμού από τον Προϋπολογισμό «καθιστούν πιο ακριβό για την κυβέρνηση να δανείζεται». «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική οικονομία, όχι να αυξάνουμε τους φόρους», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Η προειδοποίηση ήρθε μετά την άνοδο του κόστους δανεισμού για 30ετή ομόλογα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών την Τρίτη. Παράλληλα, η στερλίνα υποχώρησε κατά 1,1% στα $1,233 έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Η κυβέρνηση συνήθως ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει από φόρους. Για να καλύψει αυτό το κενό, δανείζεται χρήματα, αλλά αυτά πρέπει να αποπληρωθούν με τόκο. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δανειστεί είναι μέσω της πώλησης ομολόγων.
Ο Γκάμπριελ ΜακΚίοουν, επικεφαλής μακροοικονομικών αναλύσεων στη Sad Rabbit Investments, δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού «έχει ουσιαστικά εξανεμίσει τον δημοσιονομικό χώρο της Ριβς, απειλώντας να εκτροχιάσει τις επενδυτικές υποσχέσεις των Εργατικών και ενδεχομένως να απαιτήσει μια επώδυνη αναπροσαρμογή των σχεδίων δαπανών».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων τους τελευταίους μήνες, λόγω ανησυχιών των επενδυτών ότι τα σχέδια του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή νέων δασμών σε αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Η δεινή προοπτική αυτών των πολιτικών ενισχύεται από ξεχωριστές ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και τον επίμονο πληθωρισμό, που επίσης θα μπορούσαν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Στις ΗΠΑ, τα επιτόκια για δεκαετή κυβερνητικά ομόλογα αυξήθηκαν την Τετάρτη, αντανακλώντας εν μέρει νέα δεδομένα για τις τιμές, πριν υποχωρήσουν σε επίπεδα άνω του 4,7%, παραμένοντας όμως στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.
Καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις αλλαγές της αμερικανικής αγοράς ομολόγων, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ντάνι Χιούσον, επικεφαλής χρηματοοικονομικής ανάλυσης στην AJ Bell, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παρόμοιες με αυτές στις ΗΠΑ.
«Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το κόστος δανεισμού για δεκαετή ομόλογα έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση», είπε.
Πρόσθεσε: «Μπορεί να πρόκειται για παγκόσμιο sell off, αλλά δημιουργεί έναν μοναδικό πονοκέφαλο για τη Βρετανίδα Υπουργό Οικονομικών, η οποία προσπαθεί να αυξήσει τις δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να αυξήσει πάλι τους φόρους ή να παραβιάσει τους αυτοεπιβαλλόμενους δημοσιονομικούς κανόνες της».
Η κα. Χιούσον δήλωσε ότι, με λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, «η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια δασμών του ήδη ταράζει τα νεύρα των επενδυτών». Ο επίσημος φορέας πρόβλεψης, το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR), θα ξεκινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης της πρόβλεψής του για τον κυβερνητικό δανεισμό τον επόμενο μήνα, με την παρουσίασή της στο κοινοβούλιο να αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.