Οι μεγαλύτερες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο
- 16/09/2014, 09:58
- SHARE
Ποιες οργανώσεις βάσει τζίρου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
του Κρις Μάθιους
Το κυβερνο-έγκλημα κυριαρχεί στους τίτλους των ειδήσεων σήμερα, αλλά οι μεγαλύτερες εγκληματικές συμμορίες συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά από ναρκωτικά, σεξ και εκβιασμούς. Δεν περνάει μήνας χωρίς να δούμε τις επιδράσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην οικονομία και την καθημερινή ζωή. Το πιο εμφανές παράδειγμα στις μέρες μας είναι η σειρά κλοπών δεδομένων πιστωτικών καρτών από μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.
Αλλά αν και αυτές οι απειλές είναι σημαντικές εφόσον το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο και το κοινό δεν είναι βέβαιο για τους καλύτερους τρόπους προστασίας, παραμένουν σταγόνα στον ωκεανό των συνολικών εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος.
Τα έσοδα μόνο από την πώληση κοκαΐνης στις ΗΠΑ έχουν πλέον αγγίξει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αν προσθέσετε την αγορά άλλων ναρκωτικών ουσιών και τα λεφτά που αποφέρουν δραστηριότητες όπως η σωματεμπορία και οι εκβιασμοί, καθίσταται σαφές ότι το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από παλιές, παραδοσιακές «δουλειές».
Ποιες είναι λοιπόν οι μεγαλύτερες συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο και πώς βγάζουν λεφτά; Τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς οι εγκληματίες συχνά ξοδεύουν πολύ χρόνο προσπαθώντας να κρύψουν ό,τι βγάζουν. Επίσης, η έννοια του «οργανωμένου εγκλήματος» είναι αρκετά αόριστη. Οτιδήποτε, από ένα τεράστιο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών έως μια χούφτα κλέφτες αυτοκινήτων, μπορεί να καταταχθεί στην κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Η συνοχή των εγκληματικών οργανώσεων διαφέρει. Κάποιες ομάδες, όπως η ιαπωνική Γιακούζα, είναι εξαιρετικά ιεραρχικές και οργανωμένες, και έτσι εξηγούνται και τα πολύ υψηλά έσοδα που οι ερευνητές αποδίδουν στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Ιδού οι πέντε μεγαλύτερες εγκληματικές συμμορίες στον κόσμο, βάσει του εκτιμώμενου τζίρου τους:
1. Γιαμαγκούτσι Γκούμι – Έσοδα: 80 δισεκατομμύρια δολάρια
Η μεγαλύτερη γνωστή συμμορία στον κόσμο ονομάζεται Γιαμαγκούτσι Γκούμι, μια από τις πολλές ομάδες που όλες μαζί αποκαλούνται στην Ιαπωνία ως «Γιακούζα», όρος περίπου συνώνυμος με τον όρο «μαφία». Σύμφωνα με τον Χιρομίτσου Σουγκανούμα, πρώην αρχηγό της ιαπωνικής αστυνομίας, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της οργάνωσης προέρχονται από την εμπορία ναρκωτικών. Οι άλλες δύο βασικές πηγές εσόδων είναι ο τζόγος και οι εκβιασμοί, μαζί με την «επίλυση διαφορών».
Η Γιακούζα έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων, και σύμφωνα με τον μελετητή Ντένις Μακάρθι, οι ομάδες της Γιακούζα είναι από τις πιο συγκεντρωτικές στον κόσμο. Ενώ άλλες συμμορίες της Ανατολικής Ασίας συνδέονται κυρίως με οικογενειακές σχέσεις, η Γιακούζα έχει «σύνθετες ιεραρχίες» και τα μέλη της υποτάσσουν καθετί άλλο στην πίστη τους στην οργάνωση. Αυτή η συγκεντρωτική δομή εξηγεί και τον όγκο των εσόδων που αποδίδονται στη συγκεκριμένη συμμορία.
2. Σολντσεβσκάια Μπράτβα – Έσοδα: 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι ομάδες της ρωσικής μαφίας, απ’ την άλλη μεριά, είναι εξαιρετικά αποκεντρωμένες, σύμφωνα με τον καθηγητή εγκληματολογίας στην Οξφόρδη Φρεντερίκο Βαρέζε. Η ομάδα διαθέτει δέκα ημι-αυτόνομες «ταξιαρχίες» που δρουν σχετικά αυτόνομα μεταξύ τους. Όμως, οι πόροι συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, και τα λεφτά επιτηρούνται από ένα δωδεκαμελές συμβούλιο που «συναντιέται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, συχνά καμουφλάροντας τις συναντήσεις σαν εορταστικές εκδηλώσεις».
Τα μέλη της ομάδας υπολογίζονται περίπου σε 9.000, και οι βασικές πηγές εσόδων είναι τα ναρκωτικά και η σωματεμπορία. Γενικά, το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα εμπλέκεται στο εμπόριο ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι η Ρωσία καταναλώνει 12% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης, αν και ο πληθυσμός της είναι μόλις 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
3. Καμόρρα – Έσοδα: 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Αν και η ιταλο-αμερικανική μαφία στις ΗΠΑ έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η ιταλική μαφία πίσω στη «μητέρα-πατρίδα» συνεχίζει να είναι πανίσχυρη. Παρά τις προσπάθειες πολιτών, δημοσιογράφων και κυβερνητικών αξιωματούχων, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ιταλία παραμένει συνδεδεμένη με ομάδες μαφίας. Μια μελέτη το 2013 από το Κέντρο Έρευνας Υπερεθνικού Εγκλήματος υπολόγισε ότι οι δραστηριότητες της μαφίας παράγουν έσοδα ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μοιράζονται οι τέσσερις μεγάλες συμμορίες της Ιταλίας.
Η Καμόρρα είναι η πιο επιτυχημένη απ’ αυτές τις ομάδες, με έσοδα 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προέρχονται από «σεξουαλική εκμετάλλευση, διακίνηση όπλων, ναρκωτικά, πλαστά προϊόντα, τζόγο και εκβιασμούς», σύμφωνα με την έκθεση. Με έδρα τη Νάπολη, οι ρίζες της ομάδας ανάγονται πίσω στον 19ο αιώνα, όταν σχηματίστηκε ως συμμορία φυλακών. Η ομάδα αναπτύχθηκε κατά τις αιματηρές πολιτικές μάχες στην Ιταλία προσφέροντας υπηρεσίες προστασίας αλλά και λειτουργώντας ως μορφή πολιτικής οργάνωσης για τους φτωχούς.
4. Ντρανγκέτα – Έσοδα: 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχοντας τη βάση της στην περιφέρεια της Καλαβρίας στην Ιταλία, η Ντρανγκέτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα της μαφίας στη χώρα βάσει του τζίρου. Αν και μοιράζεται πολλές από τις παράνομες δραστηριότητες της Καμόρρα, η Ντρανγκέτα έχει φτιάξει το όνομά της οικοδομώντας διεθνείς δεσμούς με τους εμπόρους ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, ελέγχοντας μεγάλο μέρος της υπερατλαντικής αγοράς ναρκωτικών που τροφοδοτεί την Ευρώπη. Επίσης, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, και έχει συμβάλει στην άνοδο των οικογενειών Γκαμπίνο και Μποννάνο στη Νέα Υόρκη. Τον Φεβρουάριο, αστυνομικές δυνάμεις της Ιταλίας και των ΗΠΑ συνέλαβαν δεκάδες μέλη της Ντρανγκέτα και τους απήγγειλαν κατηγορίες για εγκλήματα που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών.
5. Καρτέλ Σιναλόα – Έσοδα: 3 δισεκατομμύρια δολάρια
Το Σιναλόα είναι το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, μια από τις πολλές συμμορίες που τρομοκρατούν το μεξικανικό πληθυσμό καθώς λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα στους παραγωγούς ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής και την ακόρεστη αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτικής Κατά των Ναρκωτικών του Λευκού Οίκου, οι Αμερικάνοι ξοδεύουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα ναρκωτικά κάθε χρόνο, και υπολογίζεται ότι 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια καταλήγουν σε μεξικάνικα καρτέλ. Παρόλο που ο ηγέτης του Σιναλόα συνελήφθη τον Φεβρουάριο, το καρτέλ φαίνεται ότι απέφυγε την εσωτερική διαμάχη για τη διαδοχή του.
Photo: New York Daily News Archive NY Daily News via Getty Images