Το μεγαλύτερο Ισραηλινό fund στην «υπηρεσία» της κυβέρνησης
- 30/04/2014, 10:36
- SHARE
Ο Γιγκάλ Έρλιχ, πρόεδρος του ισραηλινού «fund of the funds», Υozma, βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε αποκλειστικά στο FortuneGreeece.
Είναι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ισραηλινού fund YOZMA , του «fund of the funds», όπως το αποκαλούν στην αγορά. Τους τελευταίους τρεις μήνες μετακινείται με μια βαλίτσα στο χέρι μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ εκπονώντας μελέτη αναφορικά με το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να καταστεί περισσότερο ελκυστική σε ξένους επενδυτές. Ο λόγος για τον Γιγκάλ Ερλιχ τον οποίο έχει επιστρατεύσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να βιώσει η Ελλάδα την «επιχειρηματική Άνοιξη» που βίωσε η Ισραηλινή οικονομία πριν από περίπου δύο δεκαετίες.
«Το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε πριν από 20 χρόνια στο Ισραήλ δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά γράμμα στην Ελλάδα . Παίρνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του και το προσαρμόζουμε στα τοπικά δεδομένα» αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη στο fortunegreece.com o κ. Έρλιχ.
Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζει πως η YOZMA δεν είναι συμβουλευτική εταιρεία. Ο ερχομός της στην Ελλάδα έχει περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα, αφού προτείνει κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ισραηλινή αγορά και είχε τεράστια επιτυχία. Βέβαια η επαφή με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι προϋπήρχε της δημιουργίας του fund. Ο Γιγκάλ Ερλιχ είχε διατελέσει στο παρελθόν chief scientist στο Υπουργείο Βιομηχανίας και είχε επιφορτιστεί με την χρηματοδότηση επιχειρηματικών projects. «Δούλευα με χιλιάδες εταιρείες και παρατήρησα πως κάποιες από αυτές έχουν δυναμική ανάπτυξης, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν στο χρόνο γιατί δεν ξέρουν πώς να γίνουν αποδεκτές από τις αγορές. Σκέφτηκα λοιπόν πώς θα μπορούσα να τις βοηθήσω να πετύχουν. Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα, αλλά και οι άνθρωποι που υπάρχουν πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις».
Ο ίδιος έπειτα από συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ κατάφερε να τους πείσει να προβούν στη δημιουργία ενός venture capital fund , το οποίο θα λειτουργεί προς όφελος όλων εκείνων των εταιρειών που έχουν προοπτική, αλλά δεν ξέρουν με ποιο τρόπο να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. «Δεν υιοθετήσαμε κανένα πρότυπο από το εξωτερικό. Τα κάναμε όλα μόνοι μας από την αρχή. Πετύχαμε την καλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη σε επίπεδο startups και σήμερα βλέπουμε πολλές από τις εταιρείες που τότε χρηματοδοτήσαμε να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στα διεθνή χρηματιστήρια». Στόχος ήταν να φτιαχτεί το κατάλληλο οικοσύστημα που θα επιτρέψει κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν και από ότι φαίνεται επετεύχθη και με το παραπάνω.
«Ξεκινήσαμε ως κυβερνητικό fund, κάτι αντίστοιχο με το δικό σας ΤΑΝΕΟ. Λειτουργήσαμε με αυτή τη μορφή για πέντε περίπου χρόνια, έχοντας στη διάθεση μας 100 εκατ. δολάρια, τα οποία και επενδύσαμε σε 10 Funds που αναπτύχθηκαν από μόνα τους. Στη συνέχεια μετατραπήκαμε σε ιδιωτικό fund με συνολικές επενδύσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων και μπήκαμε σε 18 εταιρείες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επενδύσεις σε περισσότερες από 50 εταιρείες».
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις προτιμάει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλάμε για τοποθέτηση των Ισραηλινών σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Ούτε αποκαλύπτει κάποιον συγκεκριμένο κλάδο που να έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έναντι άλλων, διαψεύδοντας ταυτοχρόνως δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για τρία venture capital funds, συμπεριλαμβανομένου του YOZMA, τα οποία σχεδιάζουν επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις. Τονίζει, ωστόσο, πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία υπάρχουν μεν τεράστιες δυνατότητες, υψηλό μορφωτικό επίπεδο και έξυπνες ιδέες, αλλά δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να εξελιχθούν.
Αυτό που έχει γίνει επισήμως γνωστό είναι οι πέντε κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από το Ισραηλινό fund προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της τις έχει αποδεχτεί και εξετάζει τους τρόπους εφαρμογής τους. «Σαφώς και δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα υλοποιήσει όλα μαζί. Έχει θέσει τις δικές της προτεραιότητες. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να την δεσμεύει. Όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα που θα επιδείξει».
Οι πέντε άξονες της στρατηγικής που προτείνει το fund YOZMA:
1. Έμφαση στο θεσμό του venture capital με κεντρικό άξονα το Ταμείο Νέας Οικονομίας.
2. Σύσταση θέσης Συντονιστή Τεχνολογίας που θα στελεχωθεί από άτομο εγνωσμένου κύρους.
3. Σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις επιχειρήσεις με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας, με την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα.
4. Αξιοποίηση του θεσμού των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
5. Διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και παροχή κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels) που επενδύουν σε επιχειρήσεις με ερευνητικές δραστηριότητες.
Ερωτηθείς αναφορικά με τον αν βλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφού τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκεται διαρκώς μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, o κ. Έρλιχ απαντά πως στην οικονομία όλα είναι κύκλοι. «Είναι αλήθεια πως το επίπεδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ήταν χαμηλό. Όμως η ιστορία έχει δείξει ότι όταν μια οικονομία είναι στο κατώτερο σημείο, τότε είναι η σημαντικότερη περίοδος ανάκαμψης». Για τον ίδιο το σημαντικό είναι να προσπαθήσουν από κοινού τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι μας συμβουλεύει;
α) Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρα αλλά και στο εξωτερικό β) να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας – κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο έχει ήδη αρχίσει και γίνεται μέσα από την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, τις διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και τη στάση του Πρωθυπουργού προς την ενίσχυση όλων αυτών των δράσεων- και γ) να λειτουργούμε βάσει σχεδίου.
Διαβάστε ακόμη: