«Μεγάλο καλάθι» αιτημάτων από το εμπόριο – Τα SOS ενόψει ΔΕΘ

«Μεγάλο καλάθι» αιτημάτων από το εμπόριο – Τα SOS ενόψει ΔΕΘ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και εικονίζει το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε φορολογία και συνταξιοδοτικό. Τι προτείνει η ΕΣΕΕ για να βγουν οι επιχειρήσεις από τη «στενωπό».

Μια σειρά παρεμβάσεων σε φορολογικά, ασφαλιστικό και θέματα χρηματοδότησης ζητά από την κυβέρνηση ενόψει της 88ης ΔΕΘ ο εμπορικός κόσμος, μια αγορά με 227 χιλ. επιχειρήσεις, δηλαδή μία στις τέσσερις (25%) -εξαιρουμένων εκείνων του αγροτικού τομέα- που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 173 δισ. ευρώ και απασχολούν 700 χιλ. εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος του λιανικού εμπορίου είναι 56,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που προτάσσει παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς για να βγουν οι επιχειρήσεις από τη “στενωπό” των διεθνών κρίσεων.

Ψηλά στη λίστα αιτημάτων τίθεται η εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών (ν. 5073/2023) και η πλήρης αποσύνδεση του ελάχιστου εισοδηματικού τεκμηρίου από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ειδικού βάρους είναι επίσης η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η θέσπιση μίας νέας γενναίας ενιαίας ρύθμισης (72 έως 120 δόσεις), με σταθερό επιτόκιο 3%, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη θεσμοθέτησης Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού σε όλες τις επιχειρήσεις, θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους μη μισθωτούς, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, περαιτέρω αποκλιμάκωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των νομικών προσώπων (ΦΕΝΠ) από το 22% στο 20% και μονιμοποίηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, η ΕΣΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων μείωση του μειωμένου στο 11% από 13% και του κανονικού στο 22% από 24%, αύξηση του εθνικού ορίου απαλλαγής ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις από τα 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ και επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στις εξαγωγικές μονάδες. Προτείνει επίσης, θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης, με βασικό κριτήριο την πραγματοποίηση άνω του 50% του τζίρου της κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κάθε έτους και παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σημαντική θεωρείται για τον εμπορικό κόσμο η επαναφορά της κρατικής επιδότησης μέρους των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (μειωμένου συντελεστή), ιδίως των τροφίμων, από το 13% στο 11%, με εντατικοποίηση των ελέγχων για εντοπισμό εναρμονισμένων πρακτικών και αισχροκέρδειας, καθώς και επέκταση του μέτρου του πλαφόν 3% αύξησης των εμπορικών μισθώσεων του 2024 και για το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταξιοδοτικό και χρηματοδότηση

Ειδικότερα στα θέματα συνταξιοδότησης προτείνεται η εξόφληση των οφειλών που υπερβαίνουν το ισχύον σήμερα όριο των 30.000 ευρώ για τη συνταξιοδότηση του οφειλέτη, σε διάστημα 12 και όχι 2 μηνών και η διεύρυνση από τα 5 στα 6 έτη (72 από 60 μήνες) του χρόνου εξόφλησης του ανώτατου ορίου οφειλών των 20.000 ευρώ. Επίσης η ΕΣΕΕ προτείνει υπολογισμό της σύνταξης στο σύνολο του επιχειρηματικού/εργασιακού βίου του επιχειρηματία και όχι μόνο από το 2002 και μετά ενώ σημειώνει πως για χρέη μεταξύ 20.000 – 30.000 ευρώ, η αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του 60% της καταβαλλόμενης σύνταξης, με minimum παρακρατούμενο ποσό τα 333,3 ευρώ/μήνα, δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για τους μη μισθωτούς συνταξιούχους.

Η ΕΣΕΕ έχει επίσης προτάσεις για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος των εμπορικών επιχειρήσεων όπως με τη δημιουργία ειδικού ευέλικτου δανειακού προϊόντος, μόνιμου χαρακτήρα για την κάλυψη του κόστους μετάβασης των πολύ μικρών και ΜμΕ στη νέα ψηφιακή εποχή, διεύρυνση των επιλογών εναλλακτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πέραν των τραπεζών, εισαγωγή εγγυοδοτικών προϊόντων, ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) για την απευθείας διοχέτευση ρευστότητας στις μικρότερες επιχειρήσεις και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, με ταυτόχρονη στήριξη του θεσμού της δεύτερης ευκαιρίας και του νέου Πτωχευτικού κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: