Μεγαλοπρεπέστατο «όχι» του Twitter στον Ερντογάν
- 16/04/2014, 20:24
- SHARE
Η εταιρεία απέρριψε το τουρκικό αίτημα για άνοιγμα γραφείων στη χώρα.
Το Twitter απέρριψε σήμερα το αίτημα των τουρκικών αρχών να ανοίξει ένα γραφείο για να εκπροσωπείται νομικά στη χώρα, καθώς έκρινε ότι επικρατεί ένα δυσμενές «κλίμα» μετά την απαγόρευσή του, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά κάθε υπόνοια περί «φοροδιαφυγής».
Στο πλαίσιο των διήμερων συνομιλιών με τους Τούρκους υπευθύνους, η αμερικανική εταιρεία ανέφερε ότι έδωσε ορισμένες εξηγήσεις μετά τις σφοδρές επιθέσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του.
«Δεν δεχθήκαμε ποτέ να ανοίξουμε γραφείο στην Τουρκία (…) οποιαδήποτε εταιρεία θα διατηρούσε επιφυλάξεις για το επενδυτικό κλίμα αν οι υπηρεσίες της είχαν απαγορευτεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του Twitter Κόλιν Κρόουελ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε πολλά μέσα ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη.
«Εμείς αξιολογούμε την ευκαιρία να ανοίξουμε ένα γραφείο (…). Το να επενδύσουμε περισσότερο εδώ για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας συνδέεται άμεσα με τη βεβαιότητα που έχουμε ή δεν έχουμε, ότι θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι η υπηρεσία μας θα παρέχεται αδιάλειπτα» συνέχισε ο Κρόουελ.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, ιστότοποι όπως το YouTube έχουν βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επιθέσεων από τον Ερντογάνο οποίος τα κατηγορεί ότι δημοσιεύουν καταγγελίες διαφθοράς εναντίον του, τις οποίες ο ίδιος κρίνει συκοφαντικές και δυσφημιστικές.
Πολλοί Τούρκοι υπουργοί απαίτησαν από την εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο το άνοιγμα γραφείου στην Τουρκία. «Μια εταιρεία οφείλει να διαθέτει ένα γραφείο προκειμένου να μπορεί να πληρώνει φόρους», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.
Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε το Twitter ότι φοροδιαφεύγει. Υποσχέθηκε να «κυνηγήσει» τον ιστότοπο, η πρόσβαση στον οποίο είχε απαγορευτεί για διάστημα δύο εβδομάδων όταν η κυβέρνηση τον χαρακτήρισε «απειλή» εξαιτίας των καταγγελιών διαφθοράς που δημοσίευσαν ακτιβιστές.
Θέμα φορολόγησης δεν τέθηκε στις συνομιλίες.
«Δεν είχαμε μια άμεση συζήτηση για το θέμα της φορολόγησης» δήλωσε ο υπεύθυνος του Twitter.
Κλείσιμο λογαριασμών
Απορρίπτοντας κάθε κατηγορία περί φοροδιαφυγής, ο Κρόουελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Twitter σέβεται τη φορολογική νομοθεσία της Τουρκίας. «Έχουμε μια θυγατρική επιχείρηση στην Τουρκία η οποία πληρώνει τους απαιτούμενους φόρους, όπως κάνουν πολλές άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ» υπογράμμισε ο ίδιος.
Μαζί με άλλες πολυεθνικές, όπως η Google, η Apple ή η Amazon, το Twitter βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που κατηγορούν την εταιρεία ότι αποφεύγει να πληρώνει φόρους μέσω εξελιγμένων μηχανισμών φορολογικής βελτιστοποίησης, με κάθε νομιμότητα.
Με φόντο την αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση, οι υπεύθυνοι του Twitter επιβεβαίωσαν ότι απαγόρευσαν με δική τους πρωτοβουλία την πρόσβαση σε Τούρκους χρήστες του Διαδικτύου σε λογαριασμούς του Twitter, το περιεχόμενο που είχε αναρτηθεί μέσω των οποίων εξόργιζε ιδιαίτερα την Άγκυρα.
«Εφαρμόζουμε την πολιτική μας που ονομάζεται «επιλεκτικό περιεχόμενο ανά χώρα»: Κλείνουμε λογαριασμούς στην Τουρκία, όμως τους αφήνουμε ανοικτούς αλλού», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ιστότοπου, ενώ διευκρίνισε ότι «ορισμένοι εξ αυτών παραβιάζουν και τους δικούς μας κανόνες και δεν υπόκεινται σε μια απόφαση της δικαιοσύνης».
«Όταν το κάνουμε, προσπαθούμε να λειτουργούμε όσο το δυνατόν με διαφάνεια με τους χρήστες μας» επέμεινε ο Κρόουελ.
Ο υπεύθυνος του ιστότοπου υπογράμμισε ότι παρουσίασε με λεπτομέρειες αυτές τις πρακτικές στους συνομιλητές του της τουρκικής Αρχής Τεχνολογιών της Πληροφορίας, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της προεδρίας της Τουρκίας.
«Ένα μέρος των συζητήσεών μας συνίστατο στο να εξηγήσουμε αυτήν την πολιτική, να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να κλείνουμε μια υπηρεσία εκατομμυρίων χρηστών και να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνιών στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα» δήλωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη συνάντηση, ο διευθυντής της αρχής τεχνολογιών της πληροφορίας Ταϊφούν Ατζαρέρ χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τους υπευθύνους του Twitter «θετικές».
«Έχω την ελπίδα ότι αυτή η απαγόρευση είναι οριστικά πίσω μας και ότι το μέλλον μας στην Τουρκία διαγράφεται πολλά υποσχόμενο» συμπέρανε ο Κόλιν Κρόουελ.