«Μεγάλος Αδερφός» στους Ευρωπαίους τραπεζίτες
- 31/07/2013, 19:01
- SHARE
Δύσκολη η ζωή για όσους καταφέρνουν να ξεγελούν τις αρχές.
Πληροφορίες και βαθμολόγηση της «αποτελεσματικότητας και της ακεραιότητας» των τραπεζιτών θα μοιράζονται οι χώρες-μέλη της Ένωσης, για να δυσκολέψουν όσους καταφέρνουν να «ξεγλιστράνε» από τους ελέγχους και τους κανονισμούς, μεταφέροντας δραστηριότητες τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η συγκρότηση αυτής της τράπεζας δεδομένων, είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), ‘Ιζαμπελ Βαϊλάντ, θα αρχίσει το 2013 και θα βάλει ένα τέλος στο ισχύον σύστημα της κατά περίπτωση συνεργασίας μεταξύ κρατικών αρχών.
Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες από την αξιολόγηση που κάνουν οι εθνικές υπηρεσίες επίβλεψης, σε νεοδιορισμένους διευθυντές τραπεζών, ανώτερα διοικητικά στελέχη, επικεφαλής τμημάτων κι όσων βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά.
Deutsche Bank: Σε ρηχά νερά τα κέρδη της τράπεζας
Το μητρώο είναι μέρος της προσπάθειας από την ΕΑΤ να ευθυγραμμιστεί ο τρόπος που οι 28 χώρες της ΕΕ αποφασίζουν ποιοι τραπεζίτες είναι ικανοί να αναλάβουν τα ηνία.
Η ΕΑΤ δεν μπορεί να επιβάλει τους ίδιους κανόνες στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά έχει δημοσιοποιήσει νέες οδηγίες για την αξιολόγηση των ικανοτήτων των τραπεζιτών και θα μπορεί να εκθέτει όσες χώρες δεν συμμορφώνονται, κατονομάζοντας τες.
Η τράπεζα δεδομένων, λέει η Βαϊλάντ, δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες που προέρχονται από την αστυνομία, αλλά μόνο από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και οι αρχές θα πρέπει να συμβουλεύονται τα στοιχεία όταν επιλέγουν τραπεζίτες.
Οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές πληροφορίες στο αποκεντρωμένο σύστημα, αν και η απόρριψη ενός υποψηφίου από μια κρατική αρχή δεν σημαίνει αυτόματα και συνολική απόρριψή του στις υπόλοιπες 27 χώρες.
Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με πολλά αγκάθια
«Το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να εξετάζεται εξονυχιστικά και κατά περίπτωση», λέει η Βαϊλαντ. «Γιατί απορρίφθηκε; Επειδή ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν ήταν ειδικός στις επενδύσεις έχοντας μόνο εμπειρία από υπηρεσίες λιανικής σε μια μικρή τράπεζα; Επειδή δεν είχε καλή φήμη; Πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση χωριστά».
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν, καταρχήν, δηλώσει την πρόθεση τους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και η Βαϊλάντ ελπίζει ότι το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στην επόμενη διετία.
Ωστόσο, επειδή οι κοινές οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές για τα μέλη της ΕΕ, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ΕΚΤ θα μπορέσει να πιέσει για την εφαρμογή τους όταν αναλάβει το ρόλο επόπτη στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η ΕΚΤ δεν θα έχει τελικά περισσότερες εξουσίες από ότι έχει σήμερα η ΕΑΤ, αλλά μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα, δεδομένου ότι υπάρχει ρήτρα στη νομοθεσία του κοινού ελεγκτικού μηχανισμού, που της δίνει την εξουσία να εφαρμόσει επαρκή συλλογική διακυβέρνηση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επιβλέπει.