Μέι: Brexit χωρίς συμφωνία μόνο εάν το εγκρίνει η βουλή
- 26/02/2019, 15:33
- SHARE
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έδωσε περιθώριο ως τις 12 Μαρτίου στους βουλευτές να ψηφίσουν μια αναθεωρημένη συμφωνία με την ΕΕ.
Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν εξασφαλίσει τη σαφή συναίνεση του κοινοβουλίου, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι εάν δεν εγκρίνουν μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Εάν το απορρίψουν και αυτό, η βουλή θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για το εάν θα ζητήσει μια «σύντομη, περιορισμένη παράταση» στην περίοδο του Άρθρου 50.
«Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για αλλαγές…αναφορικά με το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με την ΕΕ, θα τεθούν ενώπιον αυτής της Βουλής (των Κοινοτήτων) πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν υπάρχει σαφής συναίνεση στη Βουλή (των Κοινοτήτων) για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.
Οι τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες
Θα υπάρξει ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50, εάν δεν εγκριθεί προηγουμένως η συμφωνία για την αποχώρηση και εάν οι βουλευτές αποκλείσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε σε τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες: η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, μέχρι τις 12 Μαρτίου, η δεύτερη ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου -σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή- στην οποία θα ζητά από τους βουλευτές να εγκρίνουν ή όχι την αποχώρηση χωρίς συμφωνία και η τρίτη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου -εάν οι βουλευτές απορρίψουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία- για το κατά πόσο το κοινοβουλίο επιθυμεί μία σύντομη και περιορισμένης χρονικής διάρκειας παράταση του άρθρου 50. Σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση θα αναζητήσει τους τρόπους για την υλοποίησή της.
Όπως τόνισε, η ίδια δεν επιθυμεί την παράταση του άρθρου 50, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο επικίνδυνα όρια. Αναρωτήθηκε τι είδους μηνύματα θα στείλει η Βουλή προς τους ψηφοφόρους, εάν θα πρέπει η Βρετανία να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, στην περίπτωση που υπάρξει παράταση του άρθρου και μετά τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει την απόφαση της χώρας για έξοδο από την ΕΕ
«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 και αυτή η Βουλή έχει την ευθύνη να εκπληρώσει αυτην έκβαση – διακυβεύεται πραγματικά η αξιοπιστία της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Μέι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι οι όποιες αλλαγές στη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του κοινοβουλίου πριν την όποια ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.
«Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για αλλαγές…αναφορικά με το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με την ΕΕ, θα τεθούν ενώπιον αυτής της Βουλής (των Κοινοτήτων) πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία».
Βρετανοί επιχειρηματίες: Απαιτείται ένα σχέδιο συμφωνίας
Χρειάζεται επειγόντως ένα συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση, επιμένει η επιχειρηματική κοινότητα, μετά τις νέες δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης υποστηρίζει ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) Κάρολαϊν Φέρμπερν τονίζει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι μόνο ένα βήμα και ότι η καθυστέρηση δεν μπορεί να είναι απλά μία παράταση του αδιεξόδου.
Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IoD) ανακοίνωσε πως σχεδόν το 80% των μελών του θα επέλεγε να αποφύγει την έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει πληροφόρηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε οι εταιρίες να προετοιμαστούν στον λίγο χρόνο που απομένει. Το αδιέξοδο συνεχίζεται και μία άτακτη έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες, τονίζει.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μικρό βήμα από μέρους της κυβέρνησης προς την σαφήνεια και την ακρίβεια που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να σχεδιάσουν την μελλοντική τους πορεία. Προτεραιότητα είναι η διαβεβαίωση προς τον επιχειρηματικό κόσμο ότι δεν θα συμβεί το ανεπιθύμητο σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, αναφέρει.
Κόρμπιν: Δεύτερο δημοψήφισμα αν περάσει η συμφωνία από τη βουλή
Αν η συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια «επιβεβαιωτική» λαϊκή ψηφοφορία, δήλωσε ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Η αποτυχημένη συμφωνία της πρωθυπουργού δεν παρέχει βεβαιότητα ή εγγυήσεις για το μέλλον και απορρίφθηκε ευρέως από τη Βουλή αυτή», δήλωσε ο Κόρμπιν στο κοινοβούλιο.
«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιομηχανία της χώρας μας και τον βιοπορισμό του κόσμου και, άρα, αν με κάποιο τρόπο περάσει [η συμφωνία από το Κοινοβούλιο] σε κάποια μορφή σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια επιβεβαιωτική λαϊκή ψηφοφορία για να δούμε αν ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι αυτό για το οποίο ψήφισε», είπε ο ηγέτης των Εργατικών.
Διαβάστε ακόμη: Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας σε περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit