Μέι: Πιθανότερο να μην υπάρξει Brexit παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία

Μέι: Πιθανότερο να μην υπάρξει Brexit παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία
epa07225484 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing street in London, Britain, 12 December 2018, to attend Prime Ministers Questions in the Houses of Parliament. Theresa May will face a challenge to her leadership on 12 December 2018 after 48 letters calling for a contest were delivered to the Chariman of the 1922 Committee. May will find out her future after Conservative Members of Parliament vote between 18:00 GMT and 20:00 GMT later in the evening. EPA/ANDY RAIN

Ύστατη προσπάθεια της Μέι να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της για το Brexit.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα δηλώσει σήμερα πως πιστεύει πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit, παρά η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία για τους όρους, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Brexit, την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέι, η οποία βασίζεται σε ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, δοκίμασε δύο θεαματικές ήττες στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το Brexit, με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγείρουν ένα νέο εμπόδιο στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και να υποχρεώνουν την πρωθυπουργό να προτείνει ένα «Σχέδιο Β» εντός ημερών εάν η συμφωνία που έκλεισε καταψηφιστεί.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην πόλη Στόουκ ον Τρεντ (κεντρική Αγγλία), που είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκτιμήσει, βασιζόμενη στα γεγονότα και τις ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας, πως θεωρεί πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit παρά η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία που θα της επιτρέψει να μετριάσει το σοκ για την οικονομία της και να προετοιμάσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν καθαρότερο διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Brexit.

Προτρέποντας τους βρετανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε, η Μέι θα υπενθυμίσει πως πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών.

«Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το ΗΒ θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ», θα εξηγήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή άλλου ενός δημοψηφίσματος».

Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία, λέγοντας πως «η πίστη του λαού στη δημοκρατική διαδικασία και στους πολιτικούς τους θα υποστεί καταστροφική βλάβη. Έχουμε όλοι καθήκον να εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος προτού οι βουλευτές συνεχίσουν τη συζήτηση όσον αφορά την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, μετέδωσε σήμερα το Sky News.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο Τρίτη για το αν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά αναμένεται ότι θα την απορρίψει.

Το Sky διευκρίνισε ότι η δήλωση της Μέι θα επικεντρωθεί σε νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop) –την πολιτική ασφαλείας που έχει ως στόχο να προληφθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit στην αυριανή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η ΕΕ αναμένεται να δώσει σε σημερινή επιστολή της νέες διαβεβαιώσεις, μετέδωσε παράλληλα το RTE News.

Η επιστολή αυτή θα αφορά το πιο επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ –το backstop. Σε αυτήν θα υποστηρίζεται ότι το δίχτυ αυτό ασφαλείας δεν είναι η λύση που προτιμάει η ΕΕ για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, ότι αυτό δεν υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ούτε εντάσσεται σε οποιαδήποτε καλυμμένη προσπάθεια από την ΕΕ να “προσαρτήσει” τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτει το RTE.

Η Βρετανία θα παραδώσει επίσης την δική της επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας παράλληλης ανταλλαγής, σύμφωνα με το RTE, ενώ αναμένεται και η δήλωση της Μέι στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σημείωσε σήμερα ότι η προκαθορισμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι η Βρετανία να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν αυτή στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

“Η κυβέρνηση θέλει η αποχώρηση να γίνει με μια συμφωνία, αλλά (η κυβέρνηση) θέλει επίσης να προετοιμαστεί και για μια (αποχώρηση) χωρίς συμφωνία αν δεν περάσει οποιαδήποτε συμφωνία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτή θα είναι η προκαθορισμένη πολιτική (η αποχώρηση χωρίς συμφωνία)”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

“Δεν θεωρώ την έλλειψη συμφωνίας ως εθνική αυτοκτονία. Πιστεύω ότι η έλλειψη συμφωνίας θα ζημιώσει την οικονομία μας, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατή η επιβίωση. Πιστεύω ότι η μη αποχώρηση της Βρετανίας είναι πολιτικά μια καταστροφή από την οποία μπορεί να μην ανακάμψουμε”, κατέληξε.