Μεϊμαράκης- Βορίδης: 2-0
- 14/08/2015, 09:39
- SHARE
Μετά το πολιτικό συμβούλιο και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η άποψη για αποχή απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία.
της Βίκυς Σαμαρά
Μετά το πολιτικό συμβούλιο και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας χθες, κυριάρχησε η άποψη για στήριξη της συμφωνίας ως αναγκαίο κακό με μεμονωμένες μόνο φωνές υπέρ της αποχής. Δηλαδή για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες η γραμμή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποδείχθηκε ότι εκφράζει την πλειοψηφία, ενώ οι προσπάθειες του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στην ηγεσία δε βρήκαν ιδιαίτερη ανταπόκριση.
Συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ.Βορίδης επιχείρησε ελιγμό διαπιστώντας προφανώς τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών, καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα πρότεινε στήριξη στο πρώτο άρθρο για τη συμφωνία και αποχή στο δεύτερο, ενώ στο πολιτικό συμβούλιο είχε ταχθεί υπέρ της αποχής γενικότερα στην ψηφοφορία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη στάση των σαμαρικών βουλευτών, καθώς υπήρξαν φήμες που έφεραν την εισήγηση για αποχή να έχει την έγκριση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απουσίαζε ούτως ή άλλως από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Οι καραμανλικοί πάντως (σημειωτέον πως και ο Κώστας Καραμανλής απουσίαζε όπως και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις) κινήθηκαν στη λογική του πρόεδρου της ΝΔ. Άλλωστε ο κ.Μεϊμαράκης έχει τη στήριξη του καραμανλικού παράγοντα ακριβώς διότι έχει αναλάβει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις ηγετικές φιλοδοξίες Βορίδη, να βγάλει από τη βιτρίνα της κεντροδεξιάς (όχι όμως κατ ανάγκην και από το κόμμα) τα ακραία δεξιά στοιχεία και σε δεύτερο επίπεδο να προχωρήσει στην αποσαμαροποίηση του κόμματος.
Με την πρόταση Βορίδη- Γεωργιάδη για αποχή συντάχθηκαν οι Μάριος Σαλμάς, Άννα Καραμανλη, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Κέλλας. Αν και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “ομάδα” καθώς έκαστος έχει διαφορετικές αναφορές και λόγους για τους οποίους ήθελε πιο σκληρή στάση (κυρίως λόγω φόβου για τις επικείμενες εκλογές), τους περισσότερους ενώνει η σαμαρική προέλευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμένουν και τώρα στο στενό περιβάλλον Σαμαρά.
Άλλοι βουλευτές, που είχαν ταυτιστεί με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, όμως υποστήριξαν με θέρμη την άποψη του νυν προέδρου της ΝΔ, προσδοκώντας προφανώς στον κ.Μεϊμαράκη για το μέλλον.
Γιατί γίνεται θέμα ο Βορίδης
Το ζήτημα εν προκειμένω επικεντρώνεται στο πρόσωπο του κ.Βορίδη καθώς φαίνεται να επιχειρεί να χτίσει ηγετικό προφίλ στη βάση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τον κ.Μεϊμαράκη.
Ο βουλευτής Αττικής εμφανίζεται σε κάθε ευκαιρία ως αντίθετος πόλος απέναντι στο νέο πρόεδρο. Ο κ.Μεϊμαράκης πάντως αποδείχθηκε χθες ότι ελέγχει το παιχνίδι: Απέφυγε να εισηγηθεί ο ίδιος τη στήριξη της συμφωνίας, αποδόμησε όμως στην αρχή της συνεδρίασης το σενάριο της αποχής και παρενέβαινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης απαντώντας σε όλες τις ενστάσεις και ανησυχίες των βουλευτών.
Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα της αποχής από τους διαφωνούντες ενόχλησε πάντως την ηγεσία της Ν.Δ. “Η αποχή δεν μπορεί να είναι θέση για ένα κόμμα εξουσίας. Είναι μια ιμιτασιόν κατάσταση και δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι απέχοντας οι 76 βουλευτές της ΝΔ μένουν να ψηφίσουν 224. Που σημαίνει ότι με 112-113 βουλευτές η συμφωνία μπορεί να περάσει. Δηλαδή και απέχεις και στο τέλος αυτή η συμφωνία θα έχει περάσει. Γι’ αυτό, αυτή η άποψη απορρίφθηκε” έλεγαν μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας κύκλοι της Συγγρού.
Από την πλευρά του κ.Βορίδη πάντως το γεγονός ότι για δεύτερη φορά εμφανίστηκε απομονωμένος μαζί με τον κ.Γεωργιάδη δεν ερμηνεύθηκε ως ήττα, καθώς ο βουλευτής Αττικής ενδιαφέρεται όχι τόσο για τις αριθμητικές ισορροπίες σε επίπεδο στελεχών όσο για την απήχηση που μπορεί να αποκτήσει στη βάση της Ν.Δ- και δεξιότερα της Ν.Δ.
Πηγή: news247.gr