Το μέλλον της ΕΕ περνά από την ενίσχυση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή
- 08/03/2018, 18:02
- SHARE
Ο αποκλεισμός από διευθυντικές θέσεις, η έλλειψη digital skills και οι μισθολογικές ανισότητες τα κυριότερα προβλήματα των γυναικών στην ΕΕ.
Αποστολή στις Βρυξέλλες
Περίπου 12 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη δεν διαθέτουν digital skills, γεγονός που τις αποκλείει από τη διεκδίκηση των νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες που έχουν εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκύπτει ότι σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως χάνονται από την παγκόσμια οικονομία από τεχνολογικές θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να απασχοληθούν γυναίκες.
«Υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο κενές θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και οι γυναίκες δεν επωφελούνται», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Cheryl Miller, ιδρύτρια του Digital Leadership Institute και CEO του ZEN Digital Europe.
Στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Empowering Women and Girls in Media and ICT», για 115 γυναίκες δημοσιογράφους από διάφορες χώρες της ΕΕ, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, το Fortune Greece, έδωσε το παρών. Γυναίκες που έχουν διαπρέψει στις επιχειρήσεις, την πολιτική και το χώρο του θεάματος, μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το κοινό και τάχθηκαν υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.
«Σήμερα ο ψηφιακός κόσμος δίνει τη δυνατότητα γρήγορης διάχυσης της γνώσης. Η συνειδητοποίηση και ο εντοπισμός της ανισότητας μεταξύ των δυο φύλων στον χώρο αυτό είναι σίγουρα το πρώτο βήμα, ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι άντρες όσο και γυναίκες, είναι ο “ψηφιακός αναλφαβητισμός” και για τον λόγο αυτόν χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά», επεσήμανε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής, Izaskun Bilbao Barandica, η οποία έκλεισε την ομιλία της με το σύνθημα «γυναίκες, ισότητα, τεχνολογία».
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της Camila Sindor, ιδρύτριας του Carrots foundation. Η ίδια πριν από εφτά χρόνια πήρε την απόφαση να υποστηρίξει έμπρακτα τις γυναίκες, καθώς σε μία συνάντηση για startups παρατήρησε ότι απουσίαζε εντελώς το γυναικείο φύλο.
«Ήθελα να προσελκύσω περισσότερες γυναίκες συναδέλφους στον κλάδο της τεχνολογίας. Αυτό στην ουσία που κάνουμε είναι να δημιουργούμε τεχνολογικές κοινότητες που απευθύνονται σε γυναίκες». Αρχικά ξεκίνησε τη δραστηριότητα της από την γενέτειρα της , την Πολωνία, και μέσα σε τρία χρόνια επεκτάθηκαν σε 15 χώρες. «Τους διδάξαμε πώς να γράφουν Κώδικα καθώς πιστεύουμε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας είναι η επιστήμη που μπορεί να απορροφήσει τις περισσότερες γυναίκες. Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι εκτός από τα τυπικά προσόντα που είναι απαραίτητα, τα soft skills θα σας εκτοξεύσουν σε θέσεις υποδειγματικές».
Τις εντυπώσεις έκλεψε η ομιλία της Cecilia Bonefeld Dahl, Γενικής Διευθύντριας του Digital Europe. Πρόκειται για μια γυναίκα που έχει περάσει από θέσεις ισχύος σε εταιρείες όπως ΙΒΜ, Oracle, SAP, Lego, Maersk, TOYOTA και πλέον έχει επιφορτιστεί με το να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Μια σημαντική παράμετρος που έθεσε, ήταν η απουσία ίσων αμοιβών σε άνδρες και γυναίκες για την ίδια ακριβώς θέση εργασίας. Όπως επεσήμανε, οι γυναίκες πληρώνονται 30% λιγότερο σε διευθυντικές θέσεις σε σχέση με τους άντρες. Το βασικό τους λάθος είναι ότι δεν ζητάνε πολλά από την αρχή και συμβιβάζονται, σημείωσε, παγιώνοντας μια κατάσταση που τις διατηρεί σε μειονεκτική θέση.
«Είμαστε “φτωχές” στον τομέα του networking. Πολλές φορές η μπύρα μετά το γραφείο παρεξηγείται από τις γυναίκες, όμως εκεί συζητούνται τα προβλήματα μιας επιχείρησης», ανέφερε η κα. Dahl και πρόσθετε πως εκτός από το «χτίσιμο» του σωστού δικτύου θα πρεπει να δημιουργηθούν και τα σωστά role models που θα τοποθετούν τη γυναίκα μέσα στην κοινωνία ισότιμα.
«Πολλές χώρες ακόμα “κοιμούνται” βαθιά και δεν καταλαβαίνουν πως στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η μόνη παγκόσμια γλώσσα που έχουμε ειναι το coding και επιμένουν να χρησιμοποιούν τα ίδια εκπαιδευτικά εργαλεία εδώ και 50 χρόνια». Η ίδια θυμάται πως όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων, η κουλτούρα τους ήταν βασισμένη στη μηδενική συμμετοχή γυναικών σε θέσεις top management. Παρόλα αυτά, παραδέχεται πως σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με τον κλάδο της τεχνολογίας, τον τομέα που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά μετασχηματισμού.
«Το να είσαι ο ηγέτης σημαίνει ότι θα έχεις διαμάχες και ότι θα χρειαστεί να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν βοηθούν άλλες να εξελιχθούν, και αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει».
Τα θέματα ισότητας των φύλων βρίσκονται ψηλά στην αντζέντα του ΕΚ με τους τους Ευρωβουλευτές να μάχονται για την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις επιρροής. Ζητούν να μειωθεί η ψαλίδα και να υπάρξει ισότητα στην ψηφιακή εποχή.
Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες προσπαθούν να πετύχουν ισορροπία μετάξυ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όμως μένουν πίσω, λόγω των πολλών ρόλων που πρέπει να επιτελέσουν, γιατι η νέα εποχή απαιτεί συγκεκριμένα skills και χαρακτηρίζεται από ένταση. Αποκάλυψε πως τα κονδύλια της ΕΕ για την εκπαίδευση των Ευρωπαίων πολιτών με ΙΤ skills, από 20,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να διπλασιαστούν. «Το πρόγραμμα Erasmus digital opportunities skills θα δώσει ώθηση σε νέες γυναίκες επιστήμονες και φοιτητές. Είναι απαραίτητη η αλλαγή κουλτούρας», τόνισε.
Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα τόνισε πως η θέση της γυναίκας στην εργασία είναι ένα θέμα με πολλές διαστάσεις, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εργασιακές συνθήκες και διακρίσεις για άτομα με αναπηρία και για γυναίκες που συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως, μολονότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, «μένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν για να μιλήσουμε για επίτευξη στόχων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
«Το ζήτημα της ισότητας δεν ειναι μόνο θέμα εφαρμογής νόμων. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αντιλήψεις συντηρητικές που ξεκινούν από την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία και φυσικά από τα ΜΜΕ. Οι γυναίκες υπέρ-αντιπροσωπεύονται σε θέσεις χαμηλής αμοιβής και τα πρότυπα που καλλιεργούν μέσω εκπομπών και διαφημίσεων τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι αρκετές φορές σεξιστικά», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έκανε λόγο για σειρά μέτρων, όπως είναι για παράδειγμα τα προγράμματα κατάρτισης και διαχείρισης ταλέντων για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών. Το ΕΚ έχει μάλιστα εγκρίνει ομόφωνα οδικό χάρτη για πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλες τις πτυχές του εργασιακού βίου στο Εσωτερικό του.
«Οι γυναίκες προϊστάμενες στο ΕΚ αντιστοιχούν στο 35,6% και ο στόχος, μέχρι τα μέσα του 2019, είναι να αγγίξουν το 40%. Την ίδια ώρα, σε θέση γενικού διευθυντή βρίσκονται μόνο δυο γυναίκες, όπερ 16,7%, και ο στόχος που εχει τεθεί είναι να φτάσει το 30%. Το ΕΚ προτιμά να συγκρίνει τις επιδόσεις του με τους φιλόδοξους στόχους που εχει θέσει και όχι με το τι κάνουν τα εθνικά κοινοβούλια», κατέληξε.