Το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα
- 14/11/2014, 13:17
- SHARE
Εκπρόσωποι από τον χώρο των τραπεζών, της τεχνολογίας και της κινητής τηλεφωνίας συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Warply.
«Αντίπαλός μας είναι τα μετρητά». Αυτή η φράση του Αντίγονου Παπαδόπουλου, Sales Manager, Card Business, της τράπεζας Eurobank συνόψισε το νόημα της συζήτησης με θέμα το Mobile Payment που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο Innovathens.
Τη συζήτηση διοργάνωσε η Warply, η πρωτοπόρος στην Ελλάδα εταιρεία mobile marketing, ο CEO της οποίας –Γιάννης Δοξαράς– συμμετείχε στο πάνελ.
«Στο mobile payment το κινητό δεν είναι απλώς πορτοφόλι, είναι κάτι περισσότερο επειδή ξέρει ποιος είσαι», τόνισε ο κ. Δοξαράς, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα χρήσης είναι είναι το νέο νόμισμα, με την έννοια πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλήρως traceable, δημιουργούν ιστορικό και οδηγούν σε νέα σχέση του πελάτη με τον πωλητή.
Τόνισε ότι ο πόλεμος των format έχει ήδη τελειώσει και πως νικητής είναι το NFC (Near Field Communication), και έκανε την πρόβλεψη πως μέχρι το 2020 όλες συναλλαγές χωρίς μετρητά θα είναι «ανέπαφες» (contactless).
Ο κ. Δοξαράς ανέφερε το παράδειγμα της Apple με το Apple Pay ως εκείνο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» καταναλωτές και εμπόρους στη νέα εποχή και να δημιουργήσουν συνήθειες -π.χ. βλέπω κάτι στην οθόνη του κινητού μου και το αγοράζω επί τόπου- με διαδικασίες πανεύκολες, με όσο γίνεται λιγότερα βήματα. Τέλος επεσήμανε πως τα brands δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να αξιοποιήσουν πλήρως τις τεχνολογικές αυτές εξελίξεις και πως υπάρχει τεράστιο πεδίο ανάπτυξης στην πορεία.
Ο Βασίλης Κουτσούμπας, εκ μέρους της πολυεθνικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών First Data, ανέφερε πως στον κόσμο υπάρχουν 3 δισ. μοναδικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων και πως το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι προδιαγραφές για το mobile payment υποχρεώνει όλους τους παίκτες σε ένα «τρομερό κυνήγι». Για την Ελλάδα εκτίμησε ότι οι δυνητικοί πελάτες είναι 4,8 εκατ. ενώ επεσήμανε πως η εξέλιξη του mobile payment είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση για όποιον την ερευνά και πως μόνο μέσω της συνεργασίας των τραπεζών θα υπάρξουν ευνοϊκά αποτελέσματα. Τέλος, τόνισε πως η στο επίκεντρο πρέπει να είναι η ικανοποίηση του χρήστη, όχι απαραίτητα της εταιρείας.
Όλα αυτά, φυσικά, δεν γίνονται χωρίς τη βοήθεια των carriers και ο Θωμάς Φιλίππου, υπεύθυνος Product Ιnnovation της Vodafone, περιέγραψε το όραμα των εταιρειών κινητής όπου όλα θα είναι αποθηκευμένα στην κάρτα SIM. «Ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα έχει ό,τι και το κανονικό: ταυτότητα, δίπλωμα, πιστωτικές». Επεσήμανε πως για τη συνολική επιτυχία των mobile πληρωμών ο σημαντικότερος κρίκος οι έμποροι, «όλοι πρέπει να έχουν την υποδομή, από τον γιατρό μέχρι τον μπακάλη. Η μεγάλη πλειονότητα των καθημερινών αγορών είναι σε μικροποσά, δεν πρέπει να τα αφήσουμε απέξω».
Ο εκπρόσωπος της Vodafone εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στο κατά πόσον οι τράπεζες θα επιτρέψουν η μία να βάλει στο δικό της σύστημα τις κάρτες της άλλης. «Εμείς θα θέλαμε ένα ανεξάρτητο wallet, ίσως και του operator, όπου θα τοποθετούνται οι κάρτες. Και να επικεντρώνεται η προσπάθεια στην επιβράβευση με προσφορές και κουπόνια»
Στο Apple Pay αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Λιβιεράτος, εκπρόσωπος της iSquare που αντιπροσωπεύει τα προϊόντα Apple στην Ελλάδα. «Είναι γρήγορο, εύκολο, ασφαλές και προστατεύει την ιδιωτικότητα. Με την προσθήκη, μάλιστα, της αναγνώρισης μέσω δακτυλικού αποτυπώματος γίνεται ακόμα πιο απλό. Εισήχθη μόλις πριν από λίγους μήνες, αλλά ήδη μετασχηματίζει την αγορά με εκατομμύρια χρήστες και τεράστιους πελάτες-εμπόρους. Φυσικά, θα πρέπει να επεκταθεί και σε παλαιότερες συσκευές Apple, σήμερα λειτουργεί μόνο σε τελευταίας γενιάς iPhone». Εξήγησε πως το σύστημα θα δουλεύει και με το Apple watch και αποκάλυψε πως θα «φιλοξενήσει» και εφαρμογές τρίτων.
«Οι πιστωτικές κάρτες και το Internet πρέπει να είναι από τα πιο δαιμονοποιημένα πράγματα στην Ελλάδα» είπε ο Κωνσταντίνος Φρυδάκης, υπεύθυνος του τομέα ePayment στην Τράπεζα Πειραιώς. «Ακόμα και μέσα στο ίδιο το Internet διαβάζει κανείς για τους κινδύνους του Internet, αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι απολύτως τελευταία στην Ευρώπη των 28 στις non cash συναλλαγές».
Το καλό, τόνισε, είναι πως στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να περάσουμε από όλα τα στάδια της εξέλιξης, θα κάνουμε leapfrogging απευθείας στην ώριμη τεχνολογία. Στο μεταξύ «πρέπει να κάνουμε σερφ πάνω στο κύμα, δεν μπορούμε να το περιμένουμε να έρθει. Και πρέπει όλοι μαζί -τράπεζες, carriers κ.λπ.- να αξιοποιούμε τις συνέργειες, δεν πάμε ο καθένας μόνος του». Τέλος, ξεχώρισε τον ρόλο των early adopters. «Δεν πρέπει να απογοητευτούν και πρέπει να έχουν benefits. Να κερδίζουν από τη χρήση των mobile payments».
Τέλος, το λόγο έλαβε ο Αντίγονος Παπαδόπουλος της Eurobank που δήλωσε πως τον επόμενο χρόνο οι mobile πληρωμές θα είναι 617 δισ. δολάρια, η τάση είναι παγκόσμια και ανεβαίνει εντυπωσιακά. Ανέφερε πως από τα 55.000 μέλη του προγράμματος «Επιστροφή» της τράπεζας το 25% χρησιμοποιεί mobile payments και μάλιστα ξοδεύει τριπλάσια χρήματα από τον μέσο του χρήστη. Αποκάλυψε πως, σε συνεργασία με τη Warply, θα εγκαινιάσει σύστημα άμεσης αγοράς από το κινητό.
«Αντίπαλός μας είναι τα μετρητά», είπε εξηγώντας πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι προς το συμφέρον όλων αφού έχουν πολύ μικρότερο κόστος διαχείρισης.