Μέλος της ΕΚΤ: Η παγκόσμια αβεβαιότητα παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ευρώπη
- 18/02/2019, 11:11
- SHARE
«Το σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσο η υπάρχουσα κατάσταση είναι προσωρινή ή θα διαρκέσει», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι “σημαντική” και η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τα επιτόκια εάν αποσαφηνιστεί ότι η κατάσταση δεν είναι προσωρινή», δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τη Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Βιλερουά ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στην El Pais. Η έκταση της επιβράδυνσης στο τέλος του 2018 αιφνιδίασε τους χαράκτες πολιτικής, με την Ιταλία να εισέρχεται σε ύφεση και τη Γερμανία να βρίσκεται πολύ κοντά στην ίδια κατάληξη.
Η ΕΚΤ έως τώρα διατηρεί το κόστος δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, με μια αύξηση ωστόσο να είναι πιθανή το διάστημα που θα ακολουθήσει. «Το σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσο η υπάρχουσα κατάσταση είναι προσωρινή ή θα διαρκέσει», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ΕΚΤ μπορεί να γίνει επαρκώς αποτελεσματική, χρησιμοποιώντας εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, όπως την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, την αγορά ομολόγων και τα επιτόκια.
«Θα είμαστε πραγματιστές και θα χρησιμοποιήσουμε τα τρία αυτά εργαλεία ανάλογα», υπογράμμισε ο ντε Γκαλό, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ευρώπη παραμένει η παγκόσμια αβεβαιότητα. «Εάν οι ηγέτες καταφέρουν τους επόμενους μήνες να μειώσουν την αβεβαιότητα, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της οικονομίας», τόνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
Εν τω μεταξύ δημοσίευμά του το Bloomberg εκτιμά ότι «σε διάστημα δύο ετών, η Ευρωζώνη έχει μετατραπεί από ήρωας της παγκόσμιας οικονομίας σε αδύναμο κρίκο, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ανησυχία για αναλυτές και επενδυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση».
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι «η εικόνα της Ευρωζώνης παρουσιάζεται μάλλον αρκετά ανομοιογενής, καθώς από τη μια Ιταλία και Γερμανία αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ από την άλλη υπάρχουν αρκετές χώρες που σημειώνουν επαρκή ανάπτυξη. Ισπανία και Γαλλία συνιστούν έκπληξη καθώς, παρά τις εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις, σημειώνουν ανάπτυξη, μεγαλύτερη μάλιστα από τα προηγούμενα τρίμηνα. Όσοι χαράζουν πολιτική σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τους δείκτες ανάπτυξης για το νέο έτος προκειμένου να κατανοήσουν εάν θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση».
«Η ΕΚΤ λαμβάνει σημαντικά υπόψη την πολύ θετική ενίσχυση της αγοράς εργασίας στην Ευρωζώνη αλλά θα πρέπει να τη συσχετίσει με εξωτερικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού πολέμου Κίνας- ΗΠΑ, οι οποίοι επιδρούν σημαντικά στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δίκιο να παρακολουθούν στενά την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά όπως έχει συμβεί συχνά και στο παρελθόν, είναι δύσκολο να δοθεί μία μόνο εξήγηση. Η δύναμη της Ευρώπης υπάρχει στην ποικιλομορφία της, εκεί όμως έγκειται και η αδυναμία της», καταλήγει το Bloomberg.