Mένουμε έξω από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Mένουμε έξω από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Σύμφωνα με το Bloomberg οι εισηγήσεις είναι η αγορά ομολόγων με βαθμολογία τουλάχιστον ΒΒΒ - Ασαφές το πλαίσιο για "junk" ομόλογα. 

Μια μεγάλη ευκαιρία και για την Ελλάδα κινδυνεύει να χαθεί σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να ξεκινήσει επιλεκτικά αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – QE).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, στελέχη της ΕΚΤ στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας που διεξήχθη προχθές 7 Ιανουαρίου 2015 στη Φρανκφούρτη, παρουσίασαν μοντέλα για την αγορά ομολόγων συνολικού ύψους έως 500 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε πως αναλύθηκαν διάφορες επιλογές για την ποσοτική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αποκλειστικά χρέους που βαθμολογείται με «ΑΑΑ» ή ομολόγων που βαθμολογούνται τουλάχιστον με ΒΒΒ.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στις αγορές κρατικών ομολόγων και εξετάστηκαν επιλογές για προγράμματα ύψους μικρότερου των 500 δισ. ευρώ, καθώς και μηνιαίοι στόχοι.

Σε αυτή την περίπτωση μένουν εκτός του προγράμματος τα ομόλογα της Ελλάδας, με αξιολόγηση “Β” και τα ομόλογα της Πορτογαλίας με αξιολόγηση “ΒΒ” και της Κύπρου με “Β+”

Βέβαια το Bloomberg ξεκαθαρίζει πως στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά σε εξαιρέσεις κρατικών ομολόγων, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά ομόλογα, αν και αναλύθηκε η αντιμετώπιση που είχαν σε προηγούμενα προγράμματα.

Έτσι και αλλιώς η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι αποδέχεται προς το παρόν τα ελληνικά και κυπριακά κρατικά ομόλογα που έχουν μη επιλέξιμη κλάση (junk) για όσο διάστημα οι δύο χώρες παραμένουν σε πρόγραμμα που διασφαλίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.

Άλλωστε αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν να «ψιθυρίζουν» σενάρια για παράταση ακόμα 4 μηνών του προγράμματος, ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους και χωρίς ένα πιθανό πρόβλημα ρευστότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση αποδέσμευση από το πρόγραμμα χωρίς συμφωνία με τους δανειστές.

Το πρακτορείο υπογράμμισε πως μια μειοψηφία των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας (Bundesbank), Γιενς Βάϊτμαν εξέφρασαν αντίθεση στην αγορά κρατικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι ενέχει αδικαιολόγητα ρίσκα και υπονομεύει το μεταρρυθμιστικό κίνητρο των κυβερνήσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η τελική απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση περιπλέκεται, καθώς εκκρεμεί  η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 14 Ιανουαρίου για το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και οι εκλογές στην Ελλάδα.

Αν και οι διοικητές δεν έλαβαν απόφαση για τον σχεδιασμό ή την εφαρμογή οποιουδήποτε πακέτου και του ζητήθηκε να μην εκφράσουν άποψη για τις επιλογές που παρουσιάστηκαν, το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων θα εξετασθεί εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου 2015.