Meraviglia Slow Living: Το τουριστικό εγχείρημα που σε αφήνει έκπληκτο

Meraviglia Slow Living: Το τουριστικό εγχείρημα που σε αφήνει έκπληκτο
Η τουριστική επένδυση που έχει ανεβάσει τον πήχη στην περιοχή της Πρέβεζας.

Η πανδημία μας έβαλε σε μεγάλες σκέψεις για τον τρόπο που ζούσαμε τη ζωή μας μέχρι τώρα. Τα lockdowns, αν και άφησαν τραύματα στην ψυχολογία μας, βοήθησαν στο να θέσουμε προτεραιότητες, να αντιληφθούμε διαφορετικά την παρέλευση του χρόνου και φυσικά να αναγνωρίσουμε που κρύβεται η ουσία.

Αυτή η καινούρια νοοτροπία φαίνεται να θέτει εκ νέου τις βάσεις και της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η τάση που ακούει στο όνομα “slow travel”,ελληνιστί  αργό ταξίδι, είναι γεγονός και έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο της φιλοξενίας.

Αν στο παρελθόν επικρατούσε η επιθυμία να επισκεφτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς, λες και συμμετείχαμε σε κάποιον αγώνα που νικητής ανακηρυσσόταν εκείνος που θα πατούσε το πόδι του σε περισσότερες χώρες, ο ταξιδιώτης του σήμερα επιδίδεται στον αργό τουρισμό ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει την αυξητική πορεία του με εκτιμήσεις για ετήσια ανάπτυξη 10%, αποτελώντας την εναλλακτική σε πιο παραδοσιακές διακοπές.

Μια τουριστική επένδυση στην καρδιά της Πρέβεζας αναδεικνύει την περιοχή σε must προορισμό στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, καθώς συνιστά μια πρόταση συναισθηματικής αποφόρτισης και χαλάρωσης που όμοιά της δεν έχετε ξαναζήσει. Το Meraviglia Slow Living, όχι μόνο μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, αλλά και με την προσμονή του να το επισκεφτούμε σύντομα ξανά.

Πίσω από την επένδυση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ο επιχειρηματίας Άρης Τζίμας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της κατασκευής  βιομηχανικών κτιρίων και συσκευαστηρίων τροφίμων και ψαριών για περισσότερα από 20 χρόνια μέσω της Tzimas Constructions Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία Κατασκευών. Έχοντας εργαστεί για λογαριασμό τρίτων εταιρειών στην Αθήνα, επιστρέφει το 2003 στη γενέτειρά του την Πρέβεζα δημιουργώντας τη δική του κατασκευαστική, η οποία έχει βάλει μέχρι σήμερα την υπογραφή της σε περισσότερα από 40 μεγάλα έργα, ενώ στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, μεταξύ των οποίων η Ανδρομέδα και η Σελόντα και η Fopenn για λογαριασμό των οποίων φτιάχνει συσκευαστήρια και ταυτόχρονα συντηρεί τις μονάδες τους.

Το 2021 αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του και στον κλάδο του τουρισμού. Για να ολοκληρωθεί το project του Meraviglia Slow Living χρειάστηκαν δύο χρόνια με πολύ προσωπική δουλειά από τον ίδιο τον κ. Τζίμα, ο όποιος επέβλεπε σπιθαμή προς πιθαμή το έργο. Από ότι φαίνεται το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

«Θέλαμε μία διασπορά στο χαρτοφυλάκιο μας έτσι ώστε να επιμεριστεί το ρίσκο. Ταυτόχρονα η δημιουργία του Meraviglia Slow Living προέκυψε και από την αγάπη μας για τη φιλοξενία. Η Πρέβεζα είναι μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη προοπτική. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί αρκετές σημαντικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο και η Μαρίνα και διαθέτουμε το Μονολίθι, μια ακτογραμμή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ασφαλής παραλία στην Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com, ο επιχειρηματίας, Άρης Τζίμας.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πρέβεζας, προσθέτει τον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της αρχαίας Νικόπολης, την γαστρονομική κουλτούρα και τον προστατευμένο υγροβιότοπο του Αμβρακικού.

«Η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση έγινε με γνώμονα ο επισκέπτης να βρίσκεται κοντά στη φύση, να νιώσει χαλάρωση, να επαναπροσδιορίσει την ταχύτητα που κυλάει ο χρόνος και τις πραγματικές αξίες της ζωής. Στην ουσία στο Meraviglia Slow Living ο ταξιδιώτης βρίσκει χρόνο για να σκεφτεί διαφορετικά, υιοθετώντας έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Το μόνο που ακούει είναι το κύμα της θάλασσας, απολαμβάνει ένα φοβερό ηλιοβασίλεμα, το φεγγάρι, αλλά και τα χελιδόνια που κάνουν βουτιές στην πισίνα του».

Προσεχώς 5 νέες σουίτες

Το συγκρότημα άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 2021 και διαθέτει 7 σουίτες, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν 5 επιπλέον. Είναι ιδανικό για ζευγάρια με παιδιά άνω των 12 ετών, για honeymooners, αλλά και για εταιρείες που σκέφτονται να κάνουν ένα πιο “ψαγμένο” δώρο επιβράβευσης στα στελέχη τους. Το κτήριο είναι βιοκλιματικό με ένα φυτεμένο δώμα που δημιουργεί φυσική θερμομόνωση και σκίασή. Η πολυτέλεια του στηρίζεται στα φυσικά υλικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει από διάφορες γωνιές του πλανήτη, κυρίως από την Αφρική και την Ασία.

Αν και νεοσσός στον χώρο και με το ντεμπούτο να πραγματοποιείται υπό τη σκιά της πανδημίας, το έχουν ήδη επισκεφθεί Άγγλοι, Νορβηγοί, Ολλανδοί, Γερμανοί και Ρουμάνοι τουρίστες. Πρόσφατα μάλιστα το πρακτορείο Mr and Mrs Smith επέλεξε να το εντάξει στο κλαμπ του. « Για να μπεις εκεί τα κριτήρια είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Σκεφτείτε ότι μόνο 70 ελληνικά ξενοδοχεία συμμετέχουν κι εμείς καταφέραμε να μπούμε κατόπιν δικής τους έρευνας και πρόσκλησης» τονίζει ο κ. Τζίμας.

Μια μοναδική εμπειρία

Οι τιμές ξεκινούν από 220€ έως 500 €/βράδυ ανάλογα την εποχή αλλά και το μέγεθος της σουίτας, το οποίο κυμαίνεται από 43 m² έως 65 m². Εντός των σουιτών υπάρχουν ιδιωτικές πισίνες από 40 m² έως 100 m², τρία από τα δωμάτια διαθέτουν τζακούζι με θερμαινόμενο νερό, ενώ στεγάζεται mini spa και γυμναστήριο με σάουνα. Το πρωινό σερβίρεται 8 με 12, είναι a la carte και παρέχεται με τη μορφή του room service. Αυτή μάλιστα είναι μια πολιτική που δεν ακολουθήθηκε λόγω covid, αλλά έγκειται στην φιλοσοφία του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οποία ο ενικός πρέπει να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει το πρωινό με την ησυχία του.

Το μενού συνθέτουν πιάτα με λαχανικά από τον βιολογικό κήπο που βρίσκεται εντός του Meraviglia Slow Living, αλλά και από προϊόντα διάφορων τοπικών παραγωγών, μεταξύ των οποίων αυγά, τυριά, λαχανικά, μέλι, μπύρες και κρασιά.

«Όλα γίνονται για τη φιλοξενία. Θέλω με το που έρχονται οι τουρίστες στις εγκαταστάσεις μας να εντυπωσιάζονται και να φεύγουν χαρούμενοι. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση ενός ζευγαριού Ιταλών το οποίο ήρθε στο ξενοδοχείο μας και πριν καλά-καλά βάλουμε την πινακίδα η πρώτη έκφραση που ξεστόμισαν ήταν “Che Meraviglia!”. Αυτό σημαίνει ότι τελικά έχουμε πετύχει το σκοπό μας» λέει με περηφάνια ο κ. Τζίμας.

Αποκαλύπτει πως υπάρχει σκέψη για δημιουργία εστιατορίου με μοναστηριακά τραπέζια το οποίο θα λειτουργεί μόνο για τους ενοίκους. Θα είναι μέσα στη φύση με θέα τη Λευκάδα. Να σημειωθεί πως στα 8 στρέμματα που έχουν εκμεταλλευθεί, από τα 12 συνολικά που είναι το οικόπεδο, έχουν μέχρι στιγμής φυτεύσει 15.000 φυτά από ελιές, μέχρι θυμάρια και στίπες.

Έχει φτάσει η ώρα της Ηπείρου

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε τη στιγμή με έναν πιο αργό ρυθμό και να βρίσκουμε τρόπους να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Η δεκαετής κρίση συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή νοοτροπίας. Παρατηρούμε δε ότι η τάση την τελευταία πενταετία είναι τα boutique hotels. Πρόκειται για προσεγμένες κατασκευές με φυσικά υλικά από τρομερούς νέους Έλληνες αρχιτέκτονες. Πολύ ωραία συγκροτήματα υψηλής αισθητικής με χειροποίητα υλικά που σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο εξοχικό σου».

Η κουβέντα μας κλείνει έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησε, με επίκεντρο την Πρέβεζα και τον επιχειρηματικό ιστό της. Άλλωστε για να επιτευχθούν γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης σε έναν τόπο απαιτείται η συνεργασία όλων.

«Η Πρέβεζα έχει ανέβει τουριστικά. Το μόνο που της λείπει αυτή τη στιγμή είναι οι ξενοδοχειακές υποδομές. Θα λέγαμε ότι κατά κάποιο τρόπο βγήκε από την αφάνεια και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Για μένα η δημιουργία της τουριστικής μονάδας δεν ήταν ρίσκο, όπως φάνηκε στα μάτια κάποιων. Πάντα παίρνω το ρίσκο όταν έχω ερευνήσει πρώτα μία κατάσταση. Το slow living το αισθανθήκαμε. Μετά την πανδημία έρχονται καλύτερες εποχές και πρέπει να είσαι έτοιμος να προσφέρεις το καινούργιο, το διαφορετικό στους πελάτες σου. Στο επίκεντρο τίθεται σταδιακά και ο θαλάσσιος τουρισμός στο Ιόνιο. Είναι η εποχή της Ηπείρου να λάμψει διότι έχει φοβερές φυσικές ομορφιές και ξεκίνησαν να υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις» καταλήγει ο κ. Τζίμας.

Το experiential design

Το concept του slow living αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Βασίλη Μπαρτζώκα και την Design Ambassador, κατόπιν πρόσκλησης από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα του γραφείου BLOCK722. «Η πρωτότυπη εικόνα του brand και το ανάλογο value proposition είναι καθοριστικά για την επιτυχία ενός εγχειρήματος. Η ταυτότητα του ξενοδοχείου είναι ξεκάθαρη, με βάση το όραμα του ιδιοκτήτη και τη δουλειά του αρχιτέκτονα. Είναι όμως η σωστή αφήγηση που μπορεί να δώσει το μήνυμα στο κατάλληλο κοινό», προσθέτει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Φωτογραφίες: Spyros Hound Photography