Μέριλ Στριπ: Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν

Μέριλ Στριπ: Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν
epa11621738 US actor Meryl Streep (L) speaks while standing with Former Director General of Human Rights and Women’s International Affairs Asia Wardak (2-L), Sweden’s former Minister for Foreign Affairs Margot Wallstrom (2-R) and Former Deputy Speaker of Afghanistan’s Parliament Fawzia Koofi (R), following an event entitled 'The Inclusion of Women in the Future of Afghanistan' on the side lines of this this week's General Debate of the 79th session of the United Nations General Assembly at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, September 2024. EPA/OLGA FEDOROVA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οσκαρική ηθοποιός ενώνει τη φωνή της με τις γυναίκες του Αφγανιστάν, καταδικάζοντας τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν.

Η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ προκάλεσε αίσθηση με την τολμηρή δήλωσή της ότι «ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα» από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας τη στήριξή της στις γυναίκες που ζουν υπό την καταπίεση των Ταλιμπάν.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία το 2021, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν βιώσει σοβαρούς περιορισμούς, με την απαγόρευση πρόσβασης σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους, κάτι που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν ως «έμφυλο απαρτχάιντ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συζήτηση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Στριπ σχολίασε με έντονο τρόπο: «Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα», τονίζοντας την απαγόρευση πρόσβασης των γυναικών σε πάρκα και την απαγόρευση τραγουδιού δημοσίως. Η Στριπ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα για να σταματήσει την «αργή ασφυξία» των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, εξέχουσες Αφγανές ακτιβίστριες, όπως η Ασίλα Γουαρντάκ και η Φαουζία Κούφι, κάλεσαν για διεθνή στήριξη, ζητώντας την τοποθέτηση ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την πίεση στους Ταλιμπάν για να άρουν τους περιορισμούς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε ότι οι διακρίσεις κατά των γυναικών βλάπτουν σοβαρά το μέλλον της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: