Μέρκελ: Πρόκειται για τις δυσκολότερες εκλογές από την επανένωση
- 21/11/2016, 08:20
- SHARE
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε, ότι η απόφαση για μια νέα θητεία μετά από 11 χρόνια, δεν ήταν εύκολη.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, διεκδικώντας μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες.
“Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, CDU) ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για τη θέση”, είπε. “Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση (να διεκδικήσω) για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη”, είπε.
Η ηγέτιδα του CDU υπογράμμισε ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.
“Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας”, συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.
Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι “δύσκολες”. “Η μάχη για τις αξίες μας” καθώς και “η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας” θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, εξήγησε.
Ωδή στη Δημοκρατία
“Η μάχη για τις (δημοκρατικές) αξίες μας καθώς και “η υπεράσπιση του τρόπου ζωή μας” απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού θα είναι τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματός της, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι “οι δυσκολότερες” που έχουν γίνει “τουλάχιστον από την επανένωση” του 1990, λόγω της πόλωσης της κοινωνίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών του ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες φέτος στις περιφερειακές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τον φόβο και τη δυσαρέσκεια από την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015.
Μεταξύ των αξιών που θα υπερασπιστεί, εκτός από τη δημοκρατία, η Μέρκελ ανέφερε την ελευθερία και το κράτος δικαίου. “Αυτό με καθοδηγεί”, συνέχισε, κρίνοντας ότι οι εκλογικές “διαμάχες” αποτελούν τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας αλλά δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σε “μίσος” για τον άλλο.
Η καγκελάριος χαρακτήρισε ωστόσο “πομπώδεις και παράλογες” τις εκκλήσεις εκείνων που την θεωρούν ως την τελευταία ηγέτιδα που μπορεί να υπερασπιστεί “τον ελεύθερο κόσμο” και τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράστηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. Αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ένας άνθρωπος μόνος του, σημείωσε, “οι νίκες επιτυγχάνονται από τους πολλούς”, είπε.
Εν τούτοις, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες: “Kανένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο”, είπε χαρακτηριστικά.
Δύναμη σταθερότητας
Η 62χρονη Μέρκελ, που θεωρείται ως “δύναμη σταθερότητας” στην Ευρώπη εν μέσω της αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bild, ηπλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Αγγελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.
Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.