Μέρκελ: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
- 31/08/2015, 15:15
- SHARE
Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε βέβαιη πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την εφαρμογή του συμφωνηθέντος τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και τις επικείμενες εκλογές.
«Έχουμε στο μεταξύ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε η κυρία Μέρκελ, στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο Βερολίνο.
Η Γερμανία δεν ήταν απομονωμένη στις διαπραγματεύσεις
Η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και απέρριψε την υπόθεση ότι η εικόνα της χώρας επλήγη λόγω των χειρισμών της γερμανικής κυβέρνησης. Δήλωσε δε ότι η Ευρώπη έδρασε ενωμένη και στο θέμα της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι η ίδια αισθάνεται «εντάξει» με τον εαυτό της.
«Αν δει κανείς την εικόνα των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη. Αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε τόσο εγώ όσο και ο υπουργός των Οικονομικών. Και αν χρειαζόταν να εξηγήσω, θα έλεγα ότι η Γερμανία συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η Ευρώπη να απαντήσει ενωμένη στο θέμα της Ελλάδας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και επισήμανε ότι «υπήρχαν χώρες που μπορεί να ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν με απλούστερους όρους, αλλά και χώρες που ήταν πολύ πολύ επικριτικές γενικά σε ό,τι αφορά το εάν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να βοηθούμε». Ένα από τα αποτελέσματα που πετύχαμε, συνέχισε η Καγκελάριος, είναι ότι η Ευρώπη, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ενήργησε ενωμένη.Απέδωσε δε ιδιαίτερη σημασία για αυτό στην γερμανογαλλική συνεργασία.
«Είμαι ειλικρινά πολύ εντάξει με τον εαυτό μου. Και όταν είμαι εντάξει, δεν έχω και δυσκολία να εξηγήσω κάτι. Πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι βλέπουν κάποια πράγματα πιο επικριτικά. Και εμείς κάποιες φορές βλέπουμε άλλες χώρες πιο επικριτικά και το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό. Για αυτό και μπορούμε να αντέξουμε ότι και άλλοι κάποιες φορές μας βλέπουν με κριτική διάθεση. Είναι σημαντικό ο καθένας από μας να εργάζεται για την Ευρώπη και για την κοινότητα και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε η ‘Ανγκελα Μέρκελ.
Διευκόλυνση στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους “βλέπει” η καγκελάριος
Περιθώρια σε ό,τι αφορά την περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια «βλέπει» η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.
«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για ‘bail-out’ στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων. Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά.
Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε ‘bail-out’, αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους».
Προσέθεσε δε ότι το 15% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο και υπενθύμισε ότι «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της ΕΕ που λένε ότι το δικό τους χρέους, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα». Και όταν ξεκινήσει η υποχρέωση για αποπληρωμή του χρέους, συνέχισε η καγκελάριος, πρέπει να κοιτάξουμε να το κρατήσουμε στο 15%.
«Είμαι για αυτό σχετικά αισιόδοξη, ότι θα πετύχουμε μια ρύθμιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ όσο και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος», κατέληξε η Ά. Μέρκελ.
Μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία η μεταναστευτική κρίση
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τη Γερμανία η οποία δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ευελιξία και υπομονή.
“Βρισκόμαστε μπροστά από μια τεράστια εθνική πρόκληση. Θα είναι μια κεντρική πρόκληση όχι μόνο για ημέρες ή μήνες, αλλά για μια μακρά χρονική περίοδο”, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
“Η γερμανική επιμέλεια είναι σπουδαία, όμως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι γερμανική ευελιξία”, πρόσθεσε.
Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ οφείλει να “προχωρήσει” στην απάντησή της στη μεταναστευτική κρίση, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να “σπάσει” τον θεμελιώδη δεσμό της με τα “παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη”.
“Τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη ήταν έως τώρα στενά δεμένα με την Ευρώπη και την ιστορία της, ως θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ευρώπη αποτύχει στην κρίση των προσφύγων, ο δεσμός αυτός με τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη θα σπάσει”, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ