Μέρκελ: «Η Βρετανία θα χάσει κάθε δικαίωμα μετά το Brexit»

Μέρκελ: «Η Βρετανία θα χάσει κάθε δικαίωμα μετά το Brexit»
epa05433729 Britain's Prime Minister Theresa May (L) and German Chancellor Angela Merkel arrive for a joint press conference at the Chancellery in Berlin, Germany, 20 July 2016. EPA/MICHAEL KAPPELER

Η πλειοψηφία των Βρετανών μετανιώνει για πρώτη φορά για την ψήφο υπέρ της εξόδου της χώρας σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς ότι δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, επικρίνοντας ορισμένες ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται προς αυτήν την κατεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος», δήλωσε στο κοινοβούλιο η καγκελάριος της Γερμανίας, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε επίσης η  Μέρκελ.

«Ίσως να σκέφτεστε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένη να το πω ξεκάθαρα διότι έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό», εξήγησε η Αγγελα Μέρκελ και επέμεινε ότι το να νομίζει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, μετά την έξοδό του από την ΕΕ, να επιτύχει πλεονεκτήματα αντίστοιχα με αυτά που έχει σήμερα «θα ήταν χάσιμο χρόνου» .

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι περιμένει ότι τους μήνες που έρχονται οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες».
Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν προτίθενται να δώσουν στην Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς την διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το αρνείται το Λονδίνο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται επίσης το στάτους του City του Λονδίνου.

Άλλο ακανθώδες θέμα είναι ο «λογαριασμός» που καλείται να πληρώσει το Λονδίνο για να αποχωρήσει από την Ένωση. Σε αυτό το σημείο, η καγκελάριος θεωρεί ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει εξ αρχής να περιλαμβάνουν το ζήτημα των (οικονομικών) υποχρεώσεων της Βρετανίας, περιλαμβανομένων αυτών που έχει αναλάβει και θα ισχύουν και μετά το Brexit.

Ο λογαριασμός ανέρχεται, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσόν.

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους της εξόδου από την Ένωση θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», πριν συζητηθεί το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ, τη στιγμή που το Λονδίνο θα προτιμούσε οι δύο αυτοί κύκλοι διαπραγματεύσεων να εξελιχθούν παράλληλα.

Αυτή η χρονική αλληλουχία είναι μη αναστρέψιμη, προειδοποίησε η Μέρκελ.

Δεύτερες σκέψεις αρχίζουν να έχουν οι Βρετανοί για το Brexit

Η πλειοψηφία των Βρετανών μετανιώνει για πρώτη φορά για την ψήφο υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του YouGov που δημοσιεύονται σήμερα στους Times.

Απαντώντας στην ερώτηση «Αναδρομικά, πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δίκιο ή άδικο που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ;», το 45% απαντά ότι μετανιώνει για την επιλογή αυτήν, το 43% εξακολουθεί να την εγκρίνει και το 12% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πλειοψηφία ανθρώπων που λένε ότι το δημοψήφισμα έδωσε κακό αποτέλεσμα», σχολιάζουν οι Times, απόδειξη ότι το θέμα εξακολουθεί να διχάζει την χώρα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 85% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένο με την επιλογή του, ενώ το 89% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έπρεπε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες, το 39% θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι όταν βρισκόταν εντός της Ένωσης, το 28% θεωρεί αντίθετα ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί.

Οι Βρετανοί πιστεύουν σε ποσοστό 36% ότι η χώρα τους θα έχει περιορισμένη επιρροή στον κόσμο μετά το Brexit , έναντι του 19% που θεωρεί ότι θα αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της.