Μέρκελ και Μακρόν ζητούν συντονισμό και προσοχή λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν συντονισμό και προσοχή λόγω της μετάλλαξης Δέλτα
epa08551472 French President Emmanuel Macron (L) and Germany's Chancellor Angela Merkel at the start of an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for the first time since February to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget at the special European Council on 17 and 18 July. EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί του Ευρωπαίους ηγέτες με αρκετούς να αναφέρονται στον επικείμενο κίνδυνο, κατά την προσέλευσή τους σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ανησυχία της για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού εξέφρασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τόνισε την ανάγκη «πιο συντονισμένης» αντιμετώπισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ασφαλώς μας ανησυχεί η παραλλαγή Δέλτα και θα επιδιώξω γι’ αυτό πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση παραλλαγών», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι είχε εκφράσει τη δυσκολία του να καταλάβει την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου παρουσία 60.000 φιλάθλων. Κάλεσε μάλιστα τους Γερμανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου εναντίον της Αγγλίας, την ερχόμενη Τρίτη.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν τα θέματα του εμβολιασμού και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά το Ταμείο Ανάκαμψης και για το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και το γερμανικό σχέδιο. Στο γεύμα των «27» με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα τεθεί και το ζήτημα της πρόσβασης όλων των χωρών σε επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19, σημείωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε πολίτες από άλλες χώρες.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στην Λισαβόνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως από την Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στην βρετανική «πράσινη λίστα». Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» , όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες απαντώντας στην Αγκελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Ολοι οι βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από την Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.