Η Μέρκελ βλέπει πρόοδο σε Ελλάδα-Κύπρο και ζητά «εξέλιξη της Ε.Ε.»

Η Μέρκελ βλέπει πρόοδο σε Ελλάδα-Κύπρο και ζητά «εξέλιξη της Ε.Ε.»

Η προσφορά μας στην Ουκρανία ισχύει, διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για «μια σειρά βημάτων προόδου» στην Ελλάδα και στην Κύπρο έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μίλησε για θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και συνεχάρη την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες, δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, πρόσθεσε όμως ότι είναι εντούτοις φανερά τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας.

«Η Κομισιόν για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή της πρόγνωση βλέπει σημαντικές ενδείξεις μιας προσεχτικής έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης και πιστεύω ότι, με όλα τα προβλήματα τα οποία ακόμη έχουμε, αυτές είναι καλές ειδήσεις», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της για την τρίτη θητεία της στην καγκελαρία, η Μέρκελ κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προσηλωθούν σε δεσμευτικά συμβόλαια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως τα θεμελιώδη ελαττώματα της νομισματικής ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Διαβάστε ακόμη: Είναι αυτή η επόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας;

Η καγκελάριος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι οι απαραίτητες αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν χωρίς αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. και ζήτησε να υπάρξει μια «εξέλιξη» των συνθηκών αυτών.

«Έχουμε μια κατάσταση στην Ευρώπη όπου ο καθένας λέει, “μπορούμε να κάνουμε τα πάντα να εξελιχθούν, όμως το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι οι συνθήκες”. Πιστεύω πως μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα αναπτύξουμε μια Ευρώπη που να λειτουργεί», δήλωσε καταχειροκροτούμενη η Μέρκελ.

«Ξέρω ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να περάσουν αλλαγές στις συνθήκες στο εσωτερικό των χωρών, αλλά όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να είναι έτοιμος να τροποποιήσει τη νομοθεσία σε ορισμένες αρμοδιότητες», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη: Νέος Αντικαγκελάριος της Γερμανίας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Έχουμε στην Ευρώπη μια κατάσταση όπου κατηγορείται συχνά η Γερμανία πως αντιτίθεται σε ορισμένες εξελίξεις. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ανήκουμε σ’ αυτούς που λένε ότι οφείλουμε να κάνουμε τις συνθήκες να εξελιχθούν», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η προσφορά «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. θα «μελετήσει και θα εξετάσει προσεκτικά» τις οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία που υπογράφηκαν χθες, Τρίτη, στη Μόσχα από τον Ουκρανό πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία ώστε η πρώτη συζήτηση να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Αλβανία στη μάχη εναντίον της διαφθοράς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο